На среща в Ханой с премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг Пламен Орешарски обясни, че България е готова да съдейства на Виетнам във всички инициативи, отнасящи се до ЕС, предаде БГНЕС.

Двамата се разбрали да работят за по-активно икономическото сътрудничество, за насърчаване на инвестициите и на търговията между двете страни.

"Обменихме мнения по външнополитическите акценти и констатирахме, че няма различия между България и Виетнам по повечето важни международни въпроси",
каза премиерът.

Вижте снимки>>>

По думите му "Виетнам е стар приятел на България и чрез сътрудничеството с него ще търсим нови приятели в региона".

Орешарски е поканил Нгуен Тан Зунг да посети страната ни.

Той пък благодари за подкрепата, оказана от България в борбата за независимост на Виетнам.

Бяха подписани двустранни договорености, меморандуми за сътрудничество в сферата на земеделието и културата, което направиха ресорните министри от България и Виетнам.

Официалното посещение на Орешарски продължава със среща с председателя на Националното събрание Нгуен Шн Хунг, с генералния секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг и с президента Чьонг Тан Шанг.

По-рано виетнамски граждани, учили и работили в България, се срещнаха с него и българската делегация.

"Ние в България винаги сме се стремили да допринасяме за напредъка на Виетнам, стремим се да го правим и сега, и искрено се възхищаваме на успехите, които Виетнам постигна последните години", заяви министър-председателят на срещата.

Той посочи, че промените, които са се осъществили и в двете страни, са нарушили малко отношенията, но задачата на държавните ръководители е да ги възстановят и да ги поставят на една нова, съвременна основа.

"За нас е голяма радост и чест да се срещнем с министър-председателя и българската делегация - представители на нашата втора родина", каза председателят на дружеството за приятелство с България Нгуен Ван Туан.

По думите му виетнамците ще помнят завинаги това, че през изминалите 64 години от установяването на дипломатически отношения, във Виетнам са получавали ценна материална и морална помощ от българската държава и от българския народ.

Няколко часа след кацането си във Виетнам Орешарски, съпругата му и делегацията ни бяха на откриване на български ресторант във виетнамската столица.