Петима от пострадалите - четирима мъже и една жена, които са в най-тежко състояние, са докарани за лечение в София, съобщи Дарик.
Двама от мъжете са хоспитализирани в „Пирогов”, като единият е в кома. Другите двама мъже и жената са настанени във Военна болница. Всички са с опасност за живота.
Останалите петима, сред които и две деца са потърсили помощ в кюстендилската болница, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Михаил Зортев. Само един мъж е бил освободен, защото не се е налагало лечение. Другите са настанени в реанимацията на болницата, но без опасност за живота.
Всичките десетима пострадали се познават, яли са отровни гъби, част от тях са пили и алкохол. Смесването е довело и до допълнителни усложнения, казват специалисти. Преди да консумират гъбите компанията се е консултирала със специалист гъбар, който е казал, че гъбите са ядливи и няма страшно. Подаден е сигнал до полицията. Издирва се гъбарят. Всички натровени са от Кюстендил. Те са на възраст между 30 и 50 години.
От пресцентъра на Пирогов съобщиха, че единият от двамата мъже - П.K. е в добро състояние и ще бъде изписан от токсикологията до два дни. Изпадналият в кома Р.Ст е настанен в реанимацията на Клиниката по неврохирургия заради вероятна травма.
Отровените са яли двойник на гъбата булка, съобщиха от пресцентъра на болницата. Всички те работят в частна фирма към Горското стопанство в Кюстендил.