Двойник на гъба ”булка” тръшна десетима

Десет души от Кюстендил са натровени след консумация на гъби. Това съобщиха от Националния медицински координационен център (НМКЦ).

Обратно в новината

Коментари - Двойник на гъба ”булка” тръшна десетима | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Също бера гъби, един път обърках червена мухоморка с булка гъба. Но не съм е ял. Двата вида гъби си приличат, трудно и въобще не се различават когато са много малки и представляват яйце. Тогава те не може да се различават една от друга, еднакви са. Обърках се и не ядох, благодарение на съпругата си, която изхвърли всички малки гъби. След време на място видях какво съм брал, след като необраните гъби бяха пораснали. Един принцип много малки гъби, без ясни белези не се берат, независимо какви са те, не е ясно какво се бере, особено малките яйца на булка гъба. Може, възможно е в случая, да е съветвал някой гъбар, пътьом, като е видял по-големите видове и те да са били ядливите булки, а заедно с тях да са били откъснали по някоя друга гъба отровни, малки яйца на отровната. След това, гъбите не растат сами, а винаги са повече на едно място, трябва да се видят по-големите от един вид. В замърсените райони гъби не се берат. В близост до отровни гъби ядливи не се берат. В горите където има смесена растителност има и растат една до друга всякакви гъби - ядливи и отровни. А зелената мухоморка може да се обърка с печурката, също когато е много малка.

Учили са ме да разпознавам гъби, но не смею да бера сам. И все пак булката е много трудно да се сбърка с нейният двойник (червената мухоморка). Когато са големи е абсурд, малко по-сложно е долато са малки яйцеподобни, преди да се отворят, но пак са доста различни. В последните години за много тежки отравяния у нас съм чувал само със зелена мухоморка. Не съм я виждал, твърдят, че е опасен двойник но не помня на каква гъба (мове би на печурка, но не съм съвсем сигурен).

Иди че ги разбери. Разликата между червената мухоморка и дяволската гъба е от тук до небето. Основната разлика между булката и червената мухоморка са жълтите пластинки при булката - при мухоморката те са изцяло бели. Белите точици, характерни за мухоморката, почти изцяло липсват при булката. Булката се среща най-често в дъбови гори, докато мухоморката е характерна за иглолистните и смесените, особено в близост до брези, с които образува симбиоза. Симптомите на отравяне при мухоморката се предизвикват от веществото Иботенова киселина, което след термична обработка се превръща в около десет пъти по-силно отровното вещество мусцимол (микоатропин). Отровата се съдържа основно в жълтеникавата част на месото, под червената кожица. Характерни прочви на отравянето са следните: Около 3 часа след отравянето се появяват симптоми, характерни за алкохолното опиянение - атаксия, нарушение на речта и зрението, силна възбуда. При по-голяма концентрация на приетата отрова се наблюдава еуфория, делириум, халюцинации, а в най-тежките случаи гърчове и загуба на съзнание. Отравянето завършва в дълбок и продължителен сън, след който пострадалият не си спомня за случилото се. В червената михоморка е изолирано в малки количества и веществото мускарин. Това в началото на века е дало и латинското и наименование: Amanita muscaria. Мускаринът не е причина за отравянето при червената мухоморка. Характерни мускаринови отравяния предизвикват напр. видовете Вълчи зъб, Горчива миризливка и др. Петнистата мухоморка (пантерка) съдържа същото отровно вещество като червената мухоморка, но в значително по-висока концентрация. Тук вече са наблюдавани и смъртни случаи.

Нещо журналистите са се объркали. Дяволската гъба е двойник на манатарката. На страхотната булка двойникът е червената мухоморка. Двете се отличават много лесно и не могат да се сбъркат даже и от начинаещи гъбари.

Последните думи на гъбаря: Е, такава гъба не бях ял...

Излиза че и ходенето за гъби е кофти.

Жалко за хората,но много често се доверяваме на непознати и щом чуеме от такива гъбари,не няма страшно започваме консумацията. Прост и самоубийствено. Дан се оправят хората. Дай Боже.

Най-вероято са яли червена мухоморка - голяма и красива гъба.

abe ima i dwojnik na Manatarkata kojto ne posinqwa kato opisanite po dolu slu4ai, a razlikata e w pyn4eto!!! Na dwojnika e tynko ina4e wyn6no e istinska manatarka! Do kolkoto znam ako se konsumira 90 % smyrtnost ima...

Не съм гъбар, ама съм чел, че от дяволска гъба най-много да се просереш и да поповърнеш....

Всъщност в някои книги пише, че от различните почви и др. фактори Дяволската гъба може да мутира и да не посинява, както и да изглежда абсолютно същата като манатарката, но пак да има отровни вещества... Най-вероятно това е случаят, хората надали са малоумни да видят, че гъбата посинява и да я ядат... Дано се оправят.

Дяволската гъба причинява тежко стомашно-чревно разстройство, обезводняване и гърчове. Смъртни случаи не са извстни. Отровното вещество все още не е изолирано, но е близко по действие с отровата на татула и беладоната. Шапката е сивозелена, пънчето и тръбичките са жълто-червени. Самото посиняване на месото не е индикатор за отровността на гъбата. Има видове, които посиняват, но са ядливи.

Най лошото е, че за такова натравяне лек няма, а и плюс това черния дроб ти става на каша... Дано се оправят хората...

А бе да са живи и здрави консуматорите на гъби, че хем вкусно, хем крие опасности. Но да ядеш дяволска гъба е аистина много тъпо! Като се отреже посинява за нула време. Има и ядивна манатарка, която посинява малко и предполагам, че са объркали дяволската гъба с нея. Все пак доста се различават. Слава богу дяволската не е особено фатална, освен ако са се доотровили с алкохола и съвсем са грохнали. Като бера гъби, бера само такива без двойници /пачи крак и манатарка, чиито двойник много лесно се познава/, като след това ги консултирам с поне! 2-ма, които разбират. Е, пак няма гаранции...

Попадала ми е такава.Голяма като чиния,абсолютно същата като манатарка,но като я разчупихме посиня за броени секунди. Горките хора.Тровила съм се с ядлива,но стара гъба и преживяването е кошмарно, а те с отровна,не знам,дано оцелеят...

НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ 1 - ТРЯБВА ДА СИ СЛЯП ИЛИ МАЛОУМЕН ЗА ДА ЯДЕШ ГЪБА, КОЯТО КАТО ОТЧУПИШ ПАРЧЕ ОТ НЕЯ ПОСИНЯВА КАТО МАСТИЛО, А И МИРИСА Е ЛОШ !!!! НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ-ГЪБАР , НО МАНАТАРКАТА ПРОСТО НЕ МОЖЕШ ДА СГРЕШИШ , СТИГА ДА ЗНАЕШ ЗА ДВОЙНИКА СИНАКВИЦА !!!!

като пишат -да питат - каква червена гъба - дяволската е червено -кафява и посинявакато мастило при разчупване - веднага!!!! наистин е трудно да я сбъркаш с манатарка. . . а някъде четох за червена с бели точки - то си е мухоморка - дали не са искали да я пробват за халюциноген?

НЕ ЩЕ ДА Е САМО ОТ ДЯВОЛСКАТА ГЪБА. ВЯРНО Е ,ЧЕ ЛЕСНО СЕ ПОЗНАВА ПО ТЪМНОСИНЬОТО СИ ОЦВЕТЯВАНЕ, НО И ОГНЕНАТА МАНАТАРКА СЪЩО СЕ ОЦВЕТЯВА. ОСВЕН ТОВА В МНОГО НАРЪЧНИЦИ ЗА ГЪБИ ДЯВОЛСКАТА Е ОПИСАНА КАТО ПРИЧИНЯВАЩА СТОМАШНИ РАЗТРОЙСТВА И ХАЛЮЦИНАЦИИ НО НЕ Я ДАВАТ ЗА СМЪРТНО ОТРОВНА.

Дяволската гъба (синаквица), като е нараниш става мораво синя! Трябва да си много загубен да ядеш гъба с такъв болен цвят???

Споко, гъбата е отровна, но никой не е умрял от нея досега. Те хората специално червени мухоморки ядат, та за една дяволска гъба... Най-опасн у нас са бялата и зелената мухоморка, симптомите се появяват когато вече е твърде късно, а гъбите са изключително отровни. Та дяволската гъба и изобщо всички гъби с тръбички не са толкова опасни.

право дума Dvoinik, прилича на манатарка мн дяволската ама кат я отрежеш и става синя, та не можеш я сбърка