Прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост при сделката за продажбата на оборудване за АЕЦ "Белене" през 2007 година, от което за НЕК е настъпила щета за над 77 млн. евро.

На излизане от сградата на следствието обаче Димитров заяви пред журналисти, че няма щета, защото оборудването, след 20-годишна експлоатация, е било продадено на цена, която е по-висока от тази, на която е било купено, както и че други желаещи за старото оборудване, освен "Атомстройекспорт", не е имало, предаде БНР.

По думите му виновните сега се борят за президентския стол.

"Много важен е този месец за главата на българина и трябва да се направи изводът, че виновни са не онези, които от 2009-а до 2013 г. не информират "Атомстройекспорт", че проектът е спрян, че не бива да се работи по оборудването, не бива да се харчи повече… още повече, че ние сме дали авансово една значителна сума и тогава от тази сума сигурно нещо щяха да ни върнат, а то продължава да се работи. Аз мисля, че до ден-днешен никой не е уведомил "Атомстройекспорт", че проектът е прекъснат и "Атомстройекспорт" е работил по този проект. Арбитражът на тази основа съди България", коментира Димитров.

Според него няма да се направи и американски нов реактор и ще настъпи краят на нашата ядрената енергия.

Попитан дали очаква да бъде извикан отново за друго обвинение, Димитров заяви, че човек на Балканите трябва да е готов за всичко, цитира го БТА.

По думите на ексминистъра от кабинета на Тройната коалиция внезапно стартиралата от държавата процедура по изваждането му от Управителния съвет на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" е предварителна служебна присъда.

Прокуратурата: Димитров е виновен, но ще има и други обвинени

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира на брифинг, че Петър Димитров е бил длъжен да упражнява непрекъснат контрол, тъй като към 2007 г. министърът на икономиката и енергетиката е упражнявал правата на едноличния собственик на капитала в НЕК.

Той е принципалът на това дружество и по закон, и по правилник има много задължения да осъществява непрекъснат и последователен контрол“, подчерта тя.

Уверявам, че не е изчерпан кръгът на обвиняеми лица по случая АЕЦ „Белене“, каза още Арнаудова.

Няма прокуратурата да обявява предварително на кои лица предстои да се повдигат обвинения, защото не е редно. Лицата ще узнаят, когато са призовани. Не бива, за да не затрудним разследването, да обявяваме предварително кои ще са следващите обвиняеми лица. За всяко обвиняемо лице ще ви предоставяме информация“, уточни обаче тя, цитирана от "Фокус".