Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за БТА. Той допълни, че в страната предстои тежка изборна битка не само на кандидати и на партии, но и на идеологии.

Ако зададете въпроса "Като започна кризата, колко правителства в Европа са били социалистически?", отговорът е - 11 от 27, в момента ако зададете същия въпрос - само три, като в Испания предстоят избори следващия месец и по предварителни социологически прогнози социалистите ще паднат и там, посочи Дянков. Навсякъде в Европа има тенденция към дясноцентристки правителства. Макар, че обстановката в България е трудна, това според мен ще бъде определящо в мнението на избирателите и съм убеден, че ще имаме и успешна президентска двойка, номинирана от ГЕРБ, и много повече общини в страната, с които да се работи много по-сериозно, коментира Дянков.

Приоритет в бюджет 2012 и до края на мандата на правителството ще бъде увеличението на доходите на социално най-слабите групи. Увеличение на пенсиите едва ли ще има от началото на следващата година, но възможност за такова увеличение ще се търси с бюджета за 2012, изтъкна финансовият министър.За увеличение на заплати в публичния сектор ще се говори едва, след като всички останали пера в доходната политика отбележат прогрес. През последните две години заплатите в публичния сектор бележат растеж, който е над растежа на инфлацията чрез оптимизация на заетите в отделните министерства, коментира Дянков.

Вицепремиерът посочи, че политиката по доходите през следващата 2012 година няма да се фокусира само върху заплати и пенсии, а ще се преценява къде държавата може да има по-активна секторна политика, така че доходите на населението да се увеличават. Например в културно-исторически туризъм през 2011 г. над 12 пъти сме увеличили инвестициите спрямо 2009 г. Тези инвестиции създават повече работни места в туризма, а туризмът е сектор, в който има много малки и средни фирми, голяма част от българското население работи там - това е доходна политика. Мислим къде, в кои сектори и в кои региони на страната (тези с изоставащи социални показатели) можем да инвестираме в сектори, в които те са силни, коментира Дянков. Той посочи като пример и селското стопанство. В бюджет 2012 за първи път ще даваме държавни субсидии за зеленчукопроизводители, пчелари, птицевъди и свиневъди - нещо, което досега не е правено. Защото зеленчукопроизводството е силно в някои от регионите, които иначе са по-икономически изостанали. Това за мен е доходна политика. Като видите проекта за бюджет за 2012 година трябва да се гледат не само социалните графи, а и новите секторни политики. Изчаквам да минат изборите , за да не се говори, че се дават предизборно пари на този или на онзи сектор, затова работата по бюджета ще е веднага след изборите, подчерта финансовият министър.

Втора рецесия в България няма да има. Приемането на втората част от Пакта за финансова стабилност, който минава през промени в Конституцията, ще даде на България последното необходимо оръжие за влизане в еврозоната, смята Симеон Дянков. Това може да стане през следващата или по-следващата година, зависи от това как самата еврозона как се развива, посочи министърът. От тази година България покрива и последния показател, на който преди не сме отговаряли - средна инфлация. През 2008 и 2007 г., когато предишното правителство е смятало да кандидатства, един от основните проблеми е бил, че инфлацията през 2008 г. е била над 12 процента. Сега вече имаме под средната за ЕС инфлация, дългът ни е много по-нисък, отколкото е средният за Европа, дефицитът ни е в рамките, така че сега покриваме всички показатели за еврозоната, подчерта Дянков.

Приватизирането на миноритарните държавни дялове от електроразпределителните дружества, както и на до 20 процента от БЕХ и ЕСО ще доведат до по-голяма прозрачност в енергетиката, посочи още Дянков. Аз съм привърженик на темата, че има достатъчно електроенергия, която се произвежда, въпросът е дали я потребяваме достатъчно разумно. Затова трябва да се насочим към енергоспестяване, каквато възможност дават европрограмите. Тук имаме еднакво мнение с министър Трайчо Трайков и с бившия министър Росен Плевнелиев, който като следващ президент се надявам да води същата политика. За мен това е бъдещето на България, посочи още Дянков.