Това сочи цитиран от БТА анализ на Евростат за проявите на депресия в страните на ЕС през 2015 година. По честота на посочените симптоми българите са над средноевропейското равнище.

По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия.

От друга страна Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчита, че у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 000 пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време.

В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Като цяло средно 6,5% от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването на Евростат. При половината от тях (3 на сто), симптомите на депресия са сериозни.

Сред държавите с най-голям дял на депресивни симптоми в населението са: Унгария (10, 5 процента), Португалия (10 процента), Швеция (9 процента), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента и др.

Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия (3,2 процента) и Словакия (3 процента).

Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства: в страните от ЕС около 8 на сто от жените, изпитват депресивни симптоми срещу 5,5 на сто при мъжете.