Освен това страната  подкрепя предложенията в глава 3 на документа, съобщи пред журналисти в Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков.
Министърът каза, че има доста големи промени в глава 3, която е за "златното правило" за фискалната дисциплина и особено в глава 4, която е за по-голяма интеграция, кооперация в общата икономическа политика. Той е изложил вчера позицията на страната ни в писмо до финансовите министри извън Еврозоната.

Спорната глава препраща към пакта Евро плюс, в който се предвижда хармонизация на данъчните основи в ЕС и който бе подписан от премиера Бойко Борисов на 25 март м.г.

Симеон Дянков е поискал предложението на България за отпадане на глава 4 да бъде включено като първа точка в дневния ред на срещата на финансовите министри на страните извън Еврозоната в понеделник. Мнението на Министерството на финансите и на министъра е, че мястото на спорната глава не е в този договор. Освен това има доста големи неясноти по какъв начин тази глава е свързана с предишната идея за Пакта евро плюс, по който тепърва ще се работи, каза Дянков.

По думите на министъра, ако не се приеме българското предложение, България има много правни възможности по отношение на подписването на пакта. Страната има възможност да каже: подписваме за глава трета, но не и за четвърта, или друг вариант - подписваме глава трета, а четвърта ще я смятаме като влезем в Еврозоната след известно време, каза министърът.

В отговор на въпрос министърът заяви, че Министерството на финансите не преговоря с никого за каквато и да било сума. Ясно сме казали, че България няма да прави вноски нито към МВФ, нито към общия спасителен механизъм, допълни министърът, цитиран от БТА.
Въпросът вероятно е предизвикан от публикация на сайта Биволъ вчера, според който България преговаря за заем от 4.5 млрд. евро, като 2 млрд. евро от сумата щяла да се използва за покриване на вноската на странта ни в спасителния фонд за еврото.