Киев заяви, че жената е била заловена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и прехвърлена в Русия, и настоя да бъде освободена, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.

33-годишната Надежда Савченко е била пленена от бунтовниците през юни, докато се сражавала на страната на проправителствените отреди край Луганск, недалеч от границата с Русия, пише БТА.

В декларация на украинското външно министерство се казва, че след залавянето й тя е била незаконно прехвърлена през границата.

"Това е поредно доказателство, че терористите планират и извършват своите престъпления в Украйна в тесен контакт с разузнавателните служби на Руската федерация",
пише в документа.

Следователи в Русия съобщиха днес, че са арестували украинка - пилот от ВВС, чийто хеликоптер е бил свален по време на сражение, и са й предявили обвинение в убийството на двамата руски тв журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин, които загинаха през юни, след като бяха улучени от минометен снаряд в източноукраинския град Луганск.

В декларация на руския Държавен следствен комитет се казва, че Савченко е заподозряна, че в качеството си на "насочващ оператор на вертолет Ми-24 по време на военните действия в района на Луганск се е присъединила към (проправителствения доброволчески) батальон "Айдар".

След като узнала координатите на местоположението на групата руски журналисти и на други граждански лица край Луганск, тя ги предала на военните. Последвал минометен обстрел по тези координати, при който загинали  журналистите.

Говорителят на руското държавно следствие Владимир Маркин съобщи пред  ИТАР-ТАСС, че Савченко е била задържана на руска територия и поставена под арест. Не е ясно обаче как се е озовала там.

Според Маркин тя е пресякла границата доброволно, без документи, представяйки се за бежанка, и била задържана до установяване на самоличността й.

После се изяснило, че тя е заподозряна по делото за убийството на руските журналисти и била "задържана в строго съответствие с руското законодателство".

Киев обаче настоява, че тя е е била отвлечена от проруските бунтовници и прехвърлена в Русия, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Петро Порошенко нареди на външното министерство и на генералната прокуратура да изяснят обстоятелствата около появата на Савченко на територията на Руската федерация.

Той очаква "да предприемат всички възможни стъпки за най-скорошното й освобождаване".

"При това Порошенко смята, че тя е била похитена", отбеляза говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко.