След него идва по-трудната, т.нар. "поддържащата фаза", в която трябва да съумеем да запазим фигурата, която вече сме успели да си извоюваме.

Според едно изследване на американско списание по психология между една и две трети от хората след спазване на някакъв диетичен режим възвръщат килограмите си и дори качват повече. Като специалистите обръщат особено внимание върху жените, голяма част от които не само си връщат загубените килограми, но качват дори 50% отгоре.

Статистиката звучи стряскащо, но това, което показва тя, е само едно - възвръщането на теглото означава, че процесът за неговото понижаване е бил неправилно организиран.

Повечето хора, които се подлагат на диети, възприемат това като участие в състезание по спринт - тичат, колкото сили имат само и само да стигнат по-бързо до финала.
А подобно мислене за процесите на отслабване и нормализиране на теглото е изключително неправилно.

Трябва да приемаме отслабването по-скоро като един маратон, който продължава цял живот. Тоест, бързото отслабване не е чак толкова сложно, по-трудното е след това да успеем да запазим резултатите.

Най-лошото, което можем да направим веднага след загубата на тегло, е отново да се върнем към предишния си начин на живот и хранене, да се откажем от спорта и като гладни вълци да се нахвърлим върху всичко, което досега сме си забранявали. Така килограмите ще се завърнат със силата на кресчендо. И по-лошото е, че ще доведат със себе си и нови.

За да се избегне този момент, трябва психологически да сме подготвени, че програмата за отслабване не е нещо, върху което трябва да работим само няколко седмици. Напротив, тя представлява придобиване на навици, които трябва да се стремим да запазим за цял живот.

Запазете режима си на правилно хранене

Това далеч не означава, че трябва да се откажете завинаги от вкусното парче торта или да забравите вкуса на любимите си бонбони. Дори напротив. Позволявайте си да се поглезите отвреме навреме, но задължително в умерени количества. Запомнете, че работата върху тялото всъщност е работа върху мозъка.

Главната цел на всеки човек, който иска не само да отслабне, но и да продължи да поддържа здравословно тегло е да може взема правилни решения. Той трябва да се научи да избира това, което е полезно не само за външния вид, но и за здравето.

Не се отказвайте от спорта

Не е случайно, че програмата за бързо отслабване на ЛъкиФит, (www.luckyfit.eu), освен всичко отделя голямо внимание и на постоянната активна дейност. Именно спортът е това, което помага за бързото горене на калории, за тонизирането на мускулите и за запазването на постигнатия ефект. Не се отказвайте от него след достигането до желаните килограми.

Гледайте на физическата дейност като на забавление - съвсем свободни сте да изберете такава, каквато ще ви бъде приятна. Може да бъде всичко - тенис на корт, народни танци, плуване, дълги разходки, конна езда, каланетика, фитнес, йога и др. Просто винаги помнете, че отказвайки се от спорта, тялото ще започне да изразходва много по-малко енергия и рискът от възвръщане на предишното тегло нараства неимоверно много.

Д-р. Дейвид А. Кеслер - авторът на станалата популярна в цял свят книга "Краят на преяждането" - завършва произведението си със следните думи:
"Трябва да се научите да поемате контрола над своите емоции и мисли за правилното разбиране на нуждата от приемането на храна, за да може винаги да поддържате здравословно тегло."
По този начин той разкрива, че тайната формула на здравето, красотата и активното дълголетие е в способността ни за самоконтрол.