От писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с копия до Янева, Желявска и Крънчева, става ясно, че една от причините за искането е скандалът със системата за случайно разпределение на дела, а другата - съмненията около действията на съдия Румяна Ченалова спрямо френска фирма, изразени от посланика на Франция.

Магистратите пишат до членовете на ВСС:

"Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в СГС, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него. Изострянето на общественото внимание върху този случай, както и реакцията на различни институции показаха, че сме изправени не пред изолирано събитие, а пред системен проблем".

Според съдиите този проблем е следствие на бездействието, което ВСС е проявявал, както по отношение на други дела и въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства. При последните не било изяснено дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда.

"От своя страна, същото ръководство не изразяваше по адекватен начин позиция, когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела", пише още в писмото.

И се допълва - че неколкократно съдии от Наказателно, Гражданско и Търговско отделения са поставяли пред ръководството въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаването им.

Магистратите изтъкват, че ежедневните им усилия да изпълняват качествено и почтено своите задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики, станали нарицателни за съдебната система.

"За да им им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси", пишат още подписалите се.

Според тях, ВСС трябва да стори това и по тази причина настояват да извърши задълбочена проверка на управлението на СГС.

"Апелираме ръководството на съда да се оттегли, защото нямаме доверие в действията му и сме обезпокоени, че авторитетът на СГС, в който работим, ще се срине непоправимо", завършва писмото.

Отговорът на ръководството

Ръководството на Софийския градски съд също изпрати писмо до Висшия съдебен съвет, в което се обърна и към магистратите от СГС. В него Янева, Желявска и Крънчева заявяват, че винаги са изпълнявали работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки закона.

В писмото си ръководството на СГС посочва, че към настоящия момент препоръките, дадени от ВСС по повод на проблемите със системата за случайно разпределение на делата са изпълнени.

"Въпросът за надеждността на системата стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилища, които работят с нея, измества действителния проблем", се посочва още в писмото.

Трите съдийки заявяват, че няма да допуснат съдът да бъде оставен без ръководство в момент, в който текат множество проверки от компетентните институции на работата му. Според тях, абдикирането на ръководството в този момент би довело до хаос в цялата съдебна система.

Владимира Янева оглави СГС през 2011 г. въпреки информацията за конфликт на интереси в работата й. Тогава журналистическо разследване показа, че тя е била съдия по едно от делата за източването на "Софийски имоти" и не си е направила отвод, въпреки че е участвала в сделките на баща си по покупка на два имота от дружеството.
Делото срещу бившите шефове на "Софийски имоти" бе проточено без ясни причини.

Янева, която е семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, отказа да се оттегли от поста, но под обществения натиск си направи отвод по този съдебен процес.
Тогавашният ВСС не откри нищо нередно в поведението й.

Междувременно днес кандидатът за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов се оттегли от надпреварата, след като вчера беше блъснат от кола на пешеходна пътека и пострада тежко. Представители на ВСС изразиха съмнения, че е възможно да не става дума за случаен инцидент, защото шофьорът е избягал, а ден по-рано беше пребит съдебен помощник.

Ново разглеждане на делото за Ситнилски

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е върнал делото за уволнението на члена на ВСС Камен Ситнилски за ново разглеждане.
То ще трябва да се разгледа от тричленен състав на съда, след като вече веднъж друг тричленен състав отмени решението на ВСС.

Според петчленния състав предходната съдебна инстанция не е изложила мотиви за допуснатото дисциплинарно нарушение на Ситнилски.
От съда посочват още, че за приемане на решение от ВСС е необходимо мнозинство на повече от половината от членовете на съвета, а не мнозинство на повече от две трети от тях.