Запитан дали следващата седмица парламентът ще разгледа оставката на кабинета, председателят на парламента каза, че заседанието е в сряда и ако има внесена такава, ще бъде разгледана.

"От БСП ще отстояваме с всички възможни средства приетото вече решение. Ако няма оставка, ще търсим и други конституционни средства, има такива, но смятам, че всичко ще се развие както е обещано на гражданите", коментира Миков пред журналисти, цитиран от БТА.  

Той отбеляза, че юридически е възможно оставката да бъде отложена, но ще бъде некоректно заради постигнатото съгласие за избори на 5 октомври (и за разпускане на Народното събрание и назначаване на служебно правителство на 6 август).

Има вероятност да се забави оставката на правителството заради евентуалната актуализация на бюджета, заяви по-рано пред "Фокус" депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Ако е необходимо и това може да бъде направено, за да има спокойствие в крайна сметка", коментира той.

По-късно Гуцанов се поправи: отношенията между БСП и правителството са "едни отношения, на които им остава още кратко време".

Няма разрив между правителството и мандатоносителя БСП. Ще бъде
доста екзотично, ако правителството не си подаде оставката в рамките на договорените срокове, каза колежката му Татяна Буруджиева.

Премиерът Пламен Орешарски вече обяви, че най-подходящият момент за оставка е в седмицата след 21 юли, когато трябваше да отвори КТБ. Междувременно обаче от БНБ припомниха, че специалният надзор над банката е 3 месеца (от 20 юни).

„Възможностите за оставка (на правителството) са горе-долу две. Едната е подаване на оставка и гласуване в парламента, а другата е вот на недоверие", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Ако сега от БСП обмислят да внесат вот на недоверие, да речем за цялостната политика на правителството, това ще бъде наистина поредната точка от серията комични случки и действия в последните седмици”, коментира Атанасова.

Тя даде пример с това как "мандатоносителят бламира собственото си правителство, като отхвърля предложението за актуализация на държавния бюджет.

Междувременно ГЕРБ обявиха, че ще влязат в залата само за гласуването на оставката на кабинета. От друга страна лидерът им Бойко Борисов постави нов ултиматум - ГЕРБ ще осигурят кворум, ако бъдат отменени законите за МВР и Сметната палата.

Днес Народното събрание отново не можа да заседава, след като ГЕРБ бойкотираха кворума - този път заради отказа на БСП да одобри актуализация на държавния бюджет.
Бойко Борисов не е съгласен и с предлаганата от кабинета ревизия за НЗОК едва с 225 млн. лева, а не с исканите от Касата 328 млн.

По повод бойкота на ГЕРБ Миков посъвета медиите да обяснят на хората, че парламентът приключва дейността си по начин, който не е естествен, но не е изненадващ, защото е имало много такива случаи.

АНКЕТА: Ще има ли оставка на кабинета до 23 юли?