Миналата седмица Министерството на културата съобщи, че Димитров е подал заявление за прекратяване на трудовите му правоотношения, защото е придобил право на пенсия.

През медии той коментира:

"Подадох оставка, защото ми е време да си почина. 72 години са достатъчно добра възраст, за да излезе човек в пенсия. Аз съм като боксьорите, които слизат от ринга, когато са на върха. Няма да чакам да дойдат някакви младоци и да ме разбият от бой".

Тази сутрин обаче народният представител от левицата заяви пред БНТ:

"Помните ли скоростното пенсиониране на Божидар Димитров? Аз съм задал въпрос към министъра на културата за две фирми, подписали договори с НИМ - на едната шеф е племенникът му, а на другата - дъщеря му. И те бързо го пенсионираха, за да не се види този конфликт на интереси".

Пред "Епицентър" Мирчев поясни, че проверката му е установила, че част от дейността на НИМ е свързана с реализирането на проекта за възстановяване на археологическите структури при археологическия резерват „Плиска“. Има регистрирано дружество с обществена полза, с нестопанска цел „Плиска“. Негов председател е Тодор Димитров Тодоров - племенник на Божидар Димитров.

"Известно е, че част от сумите за реставрация и други дарения за НИМ постъпват в сметката на това сдружение, което има за свое седалище и адрес сградата на НИМ", подчерта депутатът.

По думите му Управителния съвет на сдружението участва и настоящият зам.-директор на музея Георги Огнянов Найденов, както и друг служител на музея - Лучия Димитрова Стефанова.

Социалистът обяви, още, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, което реализира част от изданията на държавната институция и на нейния директор. Според търговския регистър дружеството е собственост на Атанас Костадинов Атанасов, друг племенник на Димитров, и Мария Божидарова Димитрова – дъщеря му.

Изненадващото пенсиониране на Димитров наистина изглеждаше странно. Когато след като преди няколко месеца служебният министър на културата Рашко Младенов нареди да се проведе конкурс за директор на музея, какъвто не е правен от 2007 година, той подаде документи, с което ясно декларира, че няма намерение да се отказва от поста.

Засега Божидар Димитров не е коментирал твърденията на депутата от БСП.