"Усилията ми да допринеса за подобряване на онкологичната помощ, снабдяването с лекарства, финансирането на онкологичните центрове и болници не доведе до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции", пише в писмото си до здравния министър д-р Куртева, цитирана от Оffnews.

По думите й онкологията не е държавен приоритет, а "многобройните държавни структури не желаят да разберат проблема".

Националният консултант обяснява, че в момента в България има не повече от 50 онколози, които лекуват 75 000 болни и наблюдават 270 000 болни.

За мен, като лекар и човешко същество, е по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на държавата към собствените й поданици в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила“, завършва д-р Куртева.

В началото на октомври националният консултант по онкология посочи, че лекарите ще настояват за 2014 г. средствата за онкологията да се увеличат поне с 10%.

Тази година предвидените средства за онкоболни са 92 млн. лв., като миналата са били изхарчени 152 млн. лв.
Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова вече обеща, че в бюджета на касата за 2014 г. ще бъдат заложени достатъчно средства за лекарствата на онкоболните.