Това обяви по БНР управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева и добави, че причината е небалансираната политика по отношение на приходите.
 
Митрева смята, че е нормално увеличаването на вноската с 1.8 процентни пункта да покрие дефицита, но въпреки това тази мярка е недостатъчна.
Недостатъчна е, защото когато през 2000 година правихме първите разчети, аз участвах в тях, а вноската за пенсии беше 32%. През 2008 година тя падна до 18% и през 2009 година държавата влезе като осигурител с 12% участие, обясни Митрева.
Дефицитът точно в тези години нарасна много, особено през 2007-2010 година, защото имаше небалансирани политики в частта на приходите - намаляваха се вноските и приходите, а се увеличаваха разходите. Тази небалансирана среда, в която се превеха политиките, всъщност доведе до дефицит - през 2000 година беше 98 милиона лева, в през 2010 стана 2 061 000 лева, коментира управителят на НОИ. 

Междувременно по Дарик радио министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че е привърженик на това, солидарният пенсионен модел да покрива само една минимална част от пенсиите.
"Всичко останало да е капиталов модел. Всеки един да има лична сметка и пенсията му да зависи от това каква заплата е декларира, на какъв доход се е осигурявал и какво е внасял в личната си вноска“, обясни Трайков.

На въпрос дали подкрепя преминаването на личните осигурителни вноски, събрани в частните професионални фондове, от работещите в тежки условия на труд, в солидарен фонд на НОИ, Трайков отговори категорично: Аз подкрепям това частните професионални фондове да започнат да плащат пенсии.
"Да се спре това безкрайно отлагане на датата. Това е решението на Министерския съвет от миналата сряда. Всичко останало са допълнителни интерпретации.„
Частните пенсионни фондове трябва да останат с индивидуалните си партиди. И според мен парите трябва да се изваждат и да отидат към осигурените като пенсии“, обясни още Трайков, цитиран от Дарик.