Инцидентът станал миналата нощ пред хотел "Севастократор" в Арбанаси, където отседнал председателят на парламента след откриването на летния фестивал "Сцена на вековете", предаде БТА.

Румънските граждани Панзару Йонит (32 г.), управител на "Ромпетрол-България", и неговият сънародник Никита Октавиану (31 г.) поискали да влязат в хотела, но били спрени на входа от дежурен полицай, уточняват от ОД на МВР. Румънците реагирали остро, съборили шапката и се опитали да откъснат значката на полицейския служител.

В негова подкрепа се притекли служители от НСО, но двамата нападнали и тях. Наложило се да бъде извикан полицейски патрул от Велико Търново, който задържал румънците за срок от 24 часа. Срещу тях е образувано бързо производство за хулигански прояви и неизпълнение на полицейско разпореждане.

Не знаем в какво са обвиняеми румънските туристи, какво са направили. Това, което те ми разказаха, е, че са отседнали в „Арбанашки хан”, заедно със семействата си - със съпругите и децата си. Има 3 малки деца, празнували са рождения ден на едно от децата, каза Иван Няголов, адвокат на задържаните румънци. След празнуването на рождения ден мъжете са излезли да се поразходят, минали са край хотел „Севастократор”, видели са шумна музика, светлини и са си помислили, че е дискотека или заведение, и са поискали да влязат. Някакви цивилни им казали, че не може. Дошли полицаи, допълни адвокатът.

По думите му, всички са говорили с тях само на български език, никой не е говорил с тях нито на английски, нито на румънски. Те не са могли да разберат какво точно става. Имало само словесни престрелки и разговори между тях. Физически контакт между румънските туристи, охраната, НСО и полицаите не е имало по никакъв начин, категорично твърдят двамата задържани и трети свидетел, каза адвокат Няголов.