В близките дни 55 вестника по целия свят започват да публикуват данни от 2,5-те милиона файла, които получи Международният консорциум по разследваща журналистика (МКРЖ) по време на най-мащабното проучване на офшорните компании. Първите разкрити имена са на притежатели на сметки от Британските вирджински острови.

Скандалът ще засегне и България, защото 382 собственици на български фирми са регистрирани в този „данъчен рай“, разкри в-к „Преса“. МКРЖ засега съобщава, че притежава данни за сметки от Британските вирджински острови, островите Кук и „други офшорни убежища“, без да уточнява кои. Офшорната регистрация позволява не само избягване на плащането на данъци, но и скриване на реалния собственик.

От началото на промените фирми от Британските вирджински острови са инвестирали в България 721,5 млн. евро, показват данните на БНБ за преките чуждестранни инвестиции. Това са около 2% от всички влезли пари в страната. Много повече инвестиции са дошли от Кипър, също офшорна зона – 2 173,7 млн.евро. Общо за целия преход почти 13% от всички инвестиции са от такива зони, т.е. с неизвестен реален собственик.
 

Всеки момент тези списъци ще бъдат изпратени до редакциите на световните медии, няма как всички да ги скрият. Проблемите, които ще последват, са огромни, вижте какво става във Франция...Това също може да обърне вота на българите“, коментира математикът проф. Михаил Константинов пред bTV.
 

Разкриването на данните от т.нар. скандал „Офшорлийкс“ вече разтърси няколко страни. Сред обявените имена са ковчежникът на кандидат-президентската кампания на френския държавен глава Франсоа Оланд; съпругата на влиятелния и приближен до Владимир Путин руски депутат Игор Шувалов; министър-председателя на Грузия Бидзина Иванишвили; високопоставени политици от Пакистан, Монголия, Тайланд. В съобщението си МКЖР твърди, че ще разкрие данни и за олигарси от бившите комунистически държави.

В Германия скандалът достигна и Дойче банк, която според изнесената информация, е съветвала своите клиенти как да избягват данъци чрез разкриване на сметки в офшорни зони. Асоциацията на банките в Германия призова за разумно разрешаване на ситуацията и се оправда, че финансовите институции нямат правомощия да проверяват клиентите си за укриване на данъци. Финансовият министър Волфганг Шойбле заяви, че се радва, че тази информация е била публикувана, защото „това ще засили натиска в борбата срещу укриването на доходи“.

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън също е под натиск да промени държавната политика, която позволява територии на кралството да бъдат използвани за укриване на доходи. Скандалът на Острова е определен като „петно върху страната“. „Гардиън“ съобщи, че над 175 хиляди фирми във Великобритания имат обявени директори, чиито адреси са в офшорни зони.

Още вчера Европейската комисия отправи призив към страните от ЕС да се захванат сериозно с въпроса за укриването на данъци, приемайки единна позиция за определението „данъчен рай” и припомни, че всяка година средно 1 трилион евро потъват в сметки в такива зони.