В 11 часа Цветан Цветанов дойде с адвоката си Менко Менков и с охрана, без да направи коментар пред журналистите.

Неочаквано, след като излязоха около 40 минути по-късно, адвокатът обяви, че не е предявено очакваното обвинение за това, че Цветанов не е разрешил СРС-та.

Менков заяви, че са депозирали искане за отвод на водещите разследването следователи. Мотивите са, че преди около 10 дни разследващите направили опит да бъде разпитан самият адвокат в качеството му на свидетел по делото, "с цел г-н Цветанов да бъде лишен от моята защита".

Това е и причината обвинението да не бъде повдигнато днес. По думите на Менков прокуратурата е отменила постановлението на следователите Роза Царева, Дашева и Кирилова и е признала с решение от 1 юли, че това тяхно действие е абсолютно незаконосъобразно.
 
По закон адвокатът не може да бъде разпитан за това, което си говори и се случва с клиента му и Менков коментира, че това се случва за пръв път в новата ни история.

"Около 5000 души в момента са обявени за принудително довеждане. За мен беше изпратен специален бус с трима служители от издирването, за да ме доведат принудително, по време, когато бях в друга сграда на следствието", разказа още адвокатът.

Той добави, че ще сезира Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет и международни институции.

Самият Цветанов пък коментира:

"Имаме фалстарт при днешния опит за повдигане на обвинение. Започнаха да подлагат мен и адвоката ми на истинска репресия като начин на отношение на някои от хората, които планират този сценарий. Това, което е недопустимо, е да се упражняват инструменти спрямо моя адвокат –".

Според него хората, които седят зад този "сценарий", са Делян Пеевски и компания.

По-късно от прокуратурата съобщиха официално, че по искането за отвод ще се произнесе наблюдаващият прокурор, а на Цветанов ще бъде изпратена нова призовка за явяване в 16.45 часа на 10 юли, когато ще бъде привлечен като обвиняем.

За какво е второто обвинение

В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров поиска за втори път имунитета на бившия министър - по дело за отказ да разпореди СРС-та, с цел да осуети наказателно преследване. Няколко дни по-късно Цветанов се отказа отново от депутатската си защита. По закон това се прави за всяко конкретно престъпление.

При разследването срещу бившия шеф на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров прокурорът е поискал прилагане на СРС-та, за които съдия е издал разрешение.

Цветанов обаче, който по закон трябва да ги разпореди, поставил резолюция "Не". Той твърди, че е невинен, защото не бил длъжен да разпише във всички случаи.

Адвокат Менков уточни, че още през 1998 година Конституционният съд е постановил, че вътрешният министър има пълна самостоятелност и не е задължен да подпише СРС, въпреки разрешението на съда.

Зам.-председателят на ГЕРБ вече е обвиняем за съзнателно бездействие, с което е допуснал негови подчинени от СДОТО да извършват длъжностни престъпления при използване на СРС-та.  
Прокуратурата му наложи най-леката мярка за неотклонение - подписка.