Доказателствата са събрани при досъдебното производство срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

По време на разследването срещу Орлин Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура-Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. 

Те са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжния съд в града и той е издал съдебно разрешение за прилагането им.

Техническото прилагане на СРС е възложено на МВР, за което исканията на прокурора и разрешенията на председателя на съда (в периода от 26.08 -18.09.2009 г.) са дадени на тогавашния министър Цветан Цветанов, който е бил длъжен да издаде разпореждане до СДОТО.

Въпреки това той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията и исканията, Цветанов поставил лично резолюции „НЕ!!!“, пише в съобщението на прокуратурата.

С това той нарушил задълженията си като министър и е "възпрепятствал събирането на доказателства, които не са могли да бъдат събрани по друг начин".

Според прокуратурата в специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС-та, нито е съществувала опасност да бъдат разкрити.

По предложение на наблюдаващите прокурори от СГП Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно производство срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветанов и за снемане на депутатския му имунитет.

Ако парламентът разреши, прокуратурата може да внесе обвинителен акт срещу Цветанов до края на юли за престъпление по чл. 288 от НК. (Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата за наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави друг от наказание).

Разкритието - на бивши полицаи

"Бивши служители на МВР са съобщили, че Цветанов незаконно е отказал подслушването на Орлин Тодоров", обясни междувременно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти, цитиран от БТА.

Същите полицаи са уволнени, защото разказали пред прокуратурата за "чадъра", който Тодоров оказвал над част от престъпния бизнес в града.

Сарафов припомни, че законът не дава възможност вътрешният министър да откаже прилагането на СРС-та, след като са разрешени от съд.
По думите му името на Флоров също излиза по това разследване и не е изключено и той да стане подсъдим.

Ако прокурори са отказали да образуват разследване, те ще носят отговорност, поясни Сарафов.

За бившия антимафиот

Орлин Тодоров е обвинен за разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение. Той е предоставял информация от СРС-та на бизнесмени и журналисти по знакови случаи, като „бебето във фризера” в Горна Оряховица, „Килърите” и „Фалшификаторите”.

Неотдавна прокуратурата започна проверка имало ли е писмено разрешение от прокурор за разгласените от Цветанов СРС-та от подслушани разговори на лекари в Горна Оряховица. 

Цветан Цветанов вече даде съгласие за сваляне на имунитета му по искане на Сотир Цацаров, за да му бъде повдигнато обвинение за бездействие като министър, защото позволил на подчинени в СДОТО да използват незаконно СРС-та.