За случая алармираха лекари от "Шейново", които обвиниха ръководството на лечебното заведение в опит да скрие случая, съобщи bTV. Притесненията им са, че именно те ще носят отговорност, ако майката или детето починат.

31-годишната родилка и бебето й са постъпили в АГ болницата в неделя, след като майката родила в домашни условия. Тя е била в тежко състояние.

Началникът на неонатологията в "Шейново" д-р Донка Узунова заяви, че е имало риск за живота за новороденото момченце.

"Очаквахме да е просто охладено или да не се е разплакало добре, но истината е, че беше в тежка дихателна недостатъчност и с тотална цианоза”, казва д-р Узунова.


Раждането в домашни условия

Родителите твърдят, че са искали да останат вкъщи до последния възможен момент. По думите на майката момченцето е изродено от бащата.

Бяхме двамата със съпруга ми, детето се роди вкъщи. Той направи всичко възможно, за да ни помогне. И след това дойдохме в болницата, но няма да коментирам как е преминало раждането”, обяснява пред bTV майката.

Пред лекарите, родилката разказала, че бащата е акуширал, дори направил разрез, за да може бебето да излезе по-лесно.

Това е разрез, който се прави на външните полови органи, за да се роди по-лесно бебето. Даже след това този разрез е зашит - пациентката казва, че затова нещо е помагал съпругът й. Освен това пъпната връв беше пломбирана с клапа, която се използва в болниците. Затова ние предполагаме, че има намеса на трето лице, като най-често това са дулите”, обяснява изпълняващият длъжността директор на АГ "Шейново" д-р Румен Велев.

Дула е жена, която би трябвало да оказва само психологична подкрепа на родилката, но няма право да действа като лекар. Затова гинеколозите подозират, че родителите прикриват точно такава жена.

Д-р Велев уточни още, че Министерство на здравеопазването вече е уведомено за случая.