Такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България!, съобщи "Епицентър.бг". 

Българският министър-председател няма да поднася извинение за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, тъй като българската държава и българският народ няма вина за онези драматични събития.

Утре премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев откриват в Скопие мемориал и ще участват във възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Двамата ще отдадат почит към паметта на онези 11 343 евреи от Македония, които през пролетта на 1943 година тръгнаха към лагерите на смъртта.

Преди ден сайтът Клуб 3 пусна мълвата, че се очаква в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от придадените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия.

"Няма такова нещо. Не може да има извинение за нещо, за което няма вина", заяви пред Епицентър.бг член на делегацията, която съпровожда премиера.

Публикацията в Клуб 3 предизвика брожения след политиците и негативни коментари в социалните мрежи, които подчертават, че ако Борисов се извини, това би било огромна грешка, която ще има непоправими последици.

Възникналото напрежение накара партията на Валери Симеонов да излезе с гневна декларация, напомняйки, че "такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България!"

Извинението означава признание за вина, което води до компенсации. Това означава България да стане постоянен донор на Македония, което е абсурдно. За същото могат да претендират Сърбия и Гърция.

И досега в някои македонски медии и исторически трактовки се прокарва обвинението, че България не е успяла да спре депортирането на тези 11 343-има души, както е спасила всичките свои 48 000 еврейски поданици.

Истината е, че избитите евреи от Македония не са били български граждани – те са били германски военен трофей, поясни проф. Божидар Димитров. Българската държава не е имала възможност да окаже съпротива на депортацията от тези райони по време на хитлеристката окупация на Вардарска Македония и Егейска Тракия.