Писах на премиера на Пакистан и го уверих, че смъртта на пакистанските войници е също толкова неприемлива и достойна за съжаление както смъртта на афганистанските войници и на военнослужещите от международните сили. Това е неволен инцидент, се казва в комюнике на Расмусен, огласено в Брюксел.

"Ще окажа пълна подкрепа на разследването, започнато от НАТО по случая. Ние ще установим какво се е случило и ще извлечем поука", подчертава Расмусен. "НАТО си остава решен да работи с Пакистан и да подобри сътрудничеството, за да не се повтарят никога повече подобни трагедии", се допълва в изявлението на генералния секретар.

"Ние имаме един общ интерес - да се преборим с трансграничния тероризъм и да се уверим, че Афганистан няма да стане отново убежище на терористите. НАТО и Пакистан споделят една обща цел - Афганистан да стане една стабилна страна в един мирен регион", се заключава в изявлението.

Позицията на Пакистан е била изразена в телефонния разговор между пакистанската министърка на външните работи Хина Рабани Хар и американският държавен секретар Хилари Клинтън. По време на разговора дипломат номер едно на Пакистан е определила случилото се като неприемливо и показващо пълно незачитане на човешкия живот и е посочила, че трагичният инцидент е породил гняв в Пакистан. Клинтън е изразила съпричастността към близките на жертвите и съболезнованията си, предаде БТА.

Както вече бе съобщено, при атака по грешка на хеликоптери на натовската сила Исаф загинаха 25 пакистански войници в племенната зона в северозападен Пакистан, граничеща с Афганистан. Вследствие на трагедията Пакистан блокира снабдяването на НАТО в Афганистан.

ИСАФ обеща да направи задълбочено разследване на трагичния инцидент.

В щаб квартирата на регионалното командване на пакистанските сили в град Пешавар се състоя погребението на убитите при въздушния удар на НАТО пакистански военни, предаде Ройтерс. По последни данни жертвите са 24. Преди агенциите бяха съобщили първо за 25, а после за 26 жертви. Пакистанските телевизии показаха кадри от церемонията, по време на която ковчезите на военните бяха покрити с пакистанското национално знаме.