Ранените са над 15. Сред жертвите са и двама офицери. Ударът е извършен в 2 часа местно време срещу пакистански военен контролен пункт в "племенна зона" в района Мохманд, предаде БТА.

Известно е, че в тази местност пакистанската войска води борба с талибаните и бойци на Ал Каида, които проникват в Афганистан и извършват нападения срещу оглавяваните от НАТО международни сили. Телевизия Гео съобщи, че изпълняващият длъжността посланик на Пакистан във Вашингтон Ифат Имран Гардези е изразил остър протест пред Държавния департамент заради нападението.

Представител на пакистанските сили за сигурност в района на Кибер, цитиран от ДПА, посочи, че досега 50 камиона с доставки за НАТО са били спрени преди да преминат границата с Афганистан.

Основният маршрут за над 50 процента от доставките - гориво, храна и оръжие - за силите на НАТО в Афганистан преминава през района на Кибер, главния път между Пакистан и Афганистан.

По-късно командващият на предвожданите от НАТО коалиционни сили в Афганистан генерал Джон Алън изрази своите съболезнования на семействата на пакистанските войници, които "може да са били убити или ранени" при "произшествие" до границата с Пакистан, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Силите на НАТО в Афганистан (ИСАФ) ще извършат задълбочено разследване на атаката, извършена според Исламабад от хеликоптери на ИСАФ, увери Алън.

Това е инцидентът с най-много жертви, откакто западните сили навлязоха в Афганистан преди десет години. Най-вероятно се касае за злощастен гаф на НАТО, тъй като Пакистан е съюзник на западните сили в района.

Късно вечерта в събота стана ясно, че Пакистан ще преразгледа всичките си споразумения със САЩ и НАТО, включително дипломатическите, политическите, военните и тези за сътрудничество в областта на разузнаването, след смъртоносното нападение край границата с Афганистан. Решението бе взето след извънредната среща на високопоставени министри от кабинета и военни, на която председател бе премиерът Юсуф Раза Гилани, съобщиха от офиса му.