Така той коментира обвиненията на Костов, че двамата с министър Пламен Узунов са го притискали да си подаде оставката и е бил заплашен, заради което е подал сигнали в прокуратурата.

"Ако нарича натиск това аз да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск", иронизира Герджиков пред журналисти на бизнес форум.

"Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения на главния секретар и аз не бих си позволил да бламирам министъра", добави той, цитиран от БТА.

Само преди дни обаче Герджиков каза в отговор на твърденията на главния секретар:

"Как ще съм искал аз оставката на Георги Костов? Никога не съм бил в МВР, откъде да знам аз какво е правил той, че да му искам оставката?"

Днес, попитан дали знае разговорът му с Костов да е бил записан, премиерът  заяви, че няма никаква идея и допълни, че ще се радва да е записан, защото там ще бъде чуто нещо, което не било в полза на главния секретар. Той обаче отказа да съобщи какво.

Вчера прокуратурата съобщи, че е започнала проверка на случая, за да установи дали има изнудване, принуда или злоупотреба със служебно положение, както и правомерно ли е освобождаването на Костов. Вече са били извикани министър Узунов и шефовете на Инспектората и "Вътрешна сигурност" в МВР, които са дали писмени обяснения.

Не е ясно дали премиерът също ще трябва да бъде разпитан.

Самият Костов и днес продължи с обвиненията, че е уволнен незаконно и това е политически натиск.

"Уволняват ме по донос и срещу мен са активирани сведения от служители, научих, че ме отстраняват в щаба за разкриване на убийството в Борисовата градина", каза той.

Вчера Костов заяви, че няколко бивши негови подчинени изведнъж са подали сигнали, че са били притискани от него да напуснат. Твърди се, че това се е случило още през 2015-2016 г. и в жалбите на въпросните бивши полицейски шефове се казва, че той ги е викал и настоявал да си подадат оставките заради "политическа поръчка" или заради това, че "министър Румяна Бъчварова имала политически натиск".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За оставката на главния секретар на МВР