Американската група SITE, наблюдаваща джихадистки сайтове, обяви, че снимките са разпространени днес и идентифицира нападателите като бангладешци.

Всеки от терористите е показан усмихнат и позиращ пред черното знаме на ИД.

SITE съобщи също, че информационната агенция на джихадистите Аамак е публикувала ново съобщение за нападението.

В него се посочвало, че бойците използвали "ножове, сатъри, автомати и ръчни гранати", но пуснали невредими мюсюлманите, които били сред взетите в ресторанта заложници.

В разпространено по-рано днес изявление на ИД се посочваше, че мишена на атаката в Дака били граждани на "страните кръстоносци" и че гражданите на тези страни няма да бъдат в безопасност "докато техните страни убиват мюсюлмани".

Двадесет цивилни бяха убити в ресторанта, атакуван от терористи в столицата на Бангладеш Дака, предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на бангладешката армия.

Бригаден генерал Наим Ашраф Чоудри каза, че повечето от жертвите са убити с хладно оръжие. Генералът поясни, че всичките 20 убити са чужденци, като повечето от тях са граждани на Япония и Италия.

Япония вече каза, че няма връзка със седем японци, намирали се в ресторанта в нощта на атаката.

Италия съобщи също, че няма връзка със седем свои граждани, за които се предполага, че също може би са били в ресторанта по време на заложническата драма, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Генерал Чоудри съобщи, че са били спасени 13 заложници, за което по-рано днес съобщи и премиерката на страната. Сред спасените има един японец и двама шриланкци.

Премиерката Шейх Хасина потвърди, че шестима нападатели са убити, а един е арестуван.

За съжаление не успяхме да спасим живота на няколко души, каза тя, потвърждавайки първоначални информации за жертви сред заложниците.

"Бангладеш е решен да изкорени тероризма. Това престъпление е отвратително деяние. Какви мюсюлмани са хората, които извършват това? Те не изповядват никаква религия. Нашият народ трябва да устои на тези терористи. Моето правителство е решено да изкорени терористичните дейности в Бангладеш", каза премиерката.

Противоречиви са данните за броя на заложниците в заведението. Според различни източници те са били между 20 и 35 души, като сред тях е имало, индийци, японци, аржентинци, италианци, граждани на Шри Ланка.

Операцията по освобождаването на заложниците приключи.

За нападението отговорност пое "Ислямска държава". Нападателите викали "Аллах е велик", когато нахлули в ресторанта вчера вечерта.

Заложническата криза продължи 10 часа.