Досега главният секретар се назначаваше от Министерски съвет по предложение на министъра на вътрешните работи.

Народните представители гласуваха законовите промени без спорове със 132 гласа „за”, 3-ма „против” и 4-ма „въздържал се”, съобщиха "Фокус" и Дарик радио.

Беше одобрено правомощията на главния секретар на МВР да се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на ръководна длъжност.

От текста отпадна изискването за опит на старша и да остане само на ръководна длъжност по предложение на ГЕРБ, АБВ и БДЦ.

Така управляващите дадоха шанс на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да остане на поста. Той има нужните 10 години професионален опит, като е бил началник на отдел в ДАНС, но не е заемал старша ръководна длъжност достатъчно дълго. С промяната обаче, на Лазаров ще се броят и годините като шеф на отдел в ДАНС от 2008 до 2013 г. Той заема поста с мандат от 5 години, който получи от правителството "Орешарски".

Депутати аргументираха промяната с желанието си да покажат, че новият закон не цели свалянето на наследен главен секретар.

"Освен това така разтваряме по-широко ветрилото - с досегашното предложение министърът щеше да избира между 20-ина човека за тази позиция, а сега кръгът се разширява до около 80", обясни пред "Сега" зам.-шефът на парламента от БДЦ Явор Хайтов.

ГДБОП се връща в МВР

Народните представители приеха ГДБОП да стане част от структурата на МВР. Досега ГДБОП беше част от Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС).
Още през ноември м.г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че основен проблем е свръхконцентрацията на сили в ДАНС. Агенцията ще бъде оставена да се занимава само с контраразузнавателна дейност.

Вътрешното ведомство с административен секретар

МВР вече ще има административен секретар, решиха още депутатите, предаде БТА. За административен секретар на МВР може да бъде назначен държавен служител, който е изпълнявал ръководна длъжност в МВР не по-малко от пет години. Той се назначава от вътрешния министър чрез подбор, основан на професионални качества.

Административният секретар подпомага министъра на вътрешните работи при изпълнение на неговите функции като планира, организира и контролира спомагателните дейности в МВР; разработването и прилагането на мерки за недопускане на конфликт на интереси и условия за корупция; взаимодействието с други държавни органи, неправителствени организации и синдикати. За изпълнение на функциите си административният секретар има право да получава информация от всички структури на МВР.

Четин Казак от ДПС попита дали административният секретар не е "своего рода партиен секретар" в системата на МВР.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че идеята за създаването на длъжност административен секретар е свързана с извършването на типично административни дейности.

Ципов обясни, че той ще се занимава с работещите в МВР, които ще са със статут на държавен служител.