Това заяви директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов по Нова телевизия по повод заявеното от бившия вътрешен министър Румен Петков преди време, че е подслушван от МВР, цитиран от КРОСС и "Фокус".

По думите на Танов, когато човек е с чиста съвест, няма от какво да се притеснява. "Бил съм в тази система и мисля, че е допустимо всеки да бъде проверяван. Затова нямам притеснения нито по отношение на себе си, нито по отношение на моите синове. Знам как са възпитавани те и нямам опасения, че биха извършили нещо против държавата”, посочи митничар №1.

Той разказа, че един от синовете му е бил следен и е направен опит да му бъдат подхвърлени цигари без бандерол, за да бъде обвинен в контрабанда.

По повод разногласията с вътрешния министър Цветан Цветанов директорът на Агенция „Митници” коментира: „Това, че по определени въпроси има различни гледни точки не е толкова страшно”.
Танов бе категоричен, че може да бъде уволнен, но няма да си тръгне сам. „Това ще бъде предателство спрямо, тези  които са ми повярвали. Моето тръгване би било знак на слабост, а аз не съм такъв човек”, заяви той.

Според него агенцията не е била подготвена за адекватна реакция по отношение контрабандата на цигари. „В момента имаме един скенер за засичане на укрити цигари. До края на годината ще имаме още два, но с тази техника трудно ще променим ситуацията”, призна той.

Според Танов има значително увеличение при заловените контрабандни цигари на  българо-гръцката граница, въпреки, че тя е вътрешна за ЕС и „ние не би трябвало да имаме проблеми там”.

Ваньо Танов ще остане директор на Агенция „Митници”, докато аз съм министър, каза по-късно през деня вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на отчетна пресконференция на НАП, предаде „Фокус”.

"Има голяма разлика между хора, които са избрани по някакъв начин през политически процес и хора, които са избрани от министри или от други хора да си вършат работата. Танов не е избран чрез гласуване, той не е политическа фигура, неговата задача е да събира приходи, върши си задачата много добре", така министърът отговори на въпрос дали Танов ще остане на поста си, въпреки че има досие.

Последна актуализация в 14,30 ч.