Това заяви пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев в коментар на писмо на майката на загиналия служител Емил Шарков и проблеми в отряда.

В края на ноември м.г. в медиите бе разпространено отворено писмо, подписано от 27 служители на СОБТ. То бе адресирано до вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешния министър Валентин Радев и комисията по вътрешна сигурност в парламента. В писмото 27-те барети обвиниха командира на поделението Георги Гайков в неправомерни назначения, натиск и лошо управление на спецотряда. Радев назначи проверка, която вече е приключила, а министърът се е запознал с резултатите от нея.

"Видял съм какви са наказанията, какви са нарушенията - на Гайков, и надолу по веригата. Има административни нарушения", коментира Радев.

Той посочи, че Гайков остава на поста, но ще бъде наказан с неповишаване в следващо звание. Вероятно ще има и преструктуриране на отряда.

"Там не може да има такива взаимоотношения, каквито са съществували преди това. Не е работа на майката на Шарков, въпреки че е наш служител, така се е случило с него, тя да дава съвети за това", коментира Радев и допълни: "Аз съм преценил кой е Гайков, взел съм мнението на професионалното ръководство и политическото ръководство, и лично аз имам мнение по въпроса. Гайков остава там".

Георги Гайков бе начело на СОБТ при печалната операция в Лясковец. На 14 март 2014 година баретите опитаха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след множество сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия училищен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги очаква с боен арсенал. При последвалата престрелка загина командосът Емил Шарков, а петима негови колеги бяха ранени.

След случая Гайков бе уволнен, но година по-късно бе върнат на работа като заместник-командир на СОБТ.  В края на юни м.г. вътрешният министър Валентин Радев подписа заповед за пенсионирането на командира на СОБТ Кирил Димов и на негово място назначи Гайков.