В лабораторията, която се намира в с. Радейна, община Цариброд, в непосредствена близост до границата с България, са задържани българин и мъж с българско и сръбско граждантво.

"Много пъти досега с вас сме коментирали откъде идват синтетичните наркотици  в България. Сега намерихме отговора на въпроса", коментира пред журналисти главният секретар на МВР Калин Георгиев, предаде БТА.
Той допълни, че става дума за престъпен бизнес, с купено българско ноу хау. По думите му задържаният българин е познат на полицията - вече е бил задържан у нас, именно за наркотици.

В официалното съобщение на МВР се съобщава, че престъпна група е задържана в момент на производство на амфетамин. От пригодените за производството на синтетична дрога помещения са иззети амфетамин-субстанция, предназначена за българския пазар, прекурсори и химикали за производството му, както и лабораторно оборудване.

Българинът Б.К., който е известен в престъпните среди с опита и познанията си в производството на синтетични наркотични вещества, бил ангажиран от престъпната групировка, за да извършва синтеза на амфетамин. Той е неколкократно задържан и осъждан за незаконно производство и трафик на синтетични наркотици. През януари м.г. е задържан при наркосделка с 5.3 кг амфетамин. В рамките на проведеното тогава разследване от дома му са иззети химикали и лабораторно оборудване за производство на синтетични наркотици, уточниха от вътрешното министерство.

Успешната акция е реализирана след подадена от българските спецполицаи към сръбските им колеги информация и последвалите паралелни разследвания, проведени в двете държави.

Междувременно Калин Георгиев коментира и поредният скандал с една от най-шумните операции на МВР - "Наглите". Вчера съдът върна на прокуратурата  обвинителния акт. Главният секретар обаче предположи, че вероятно става просто за техническа грешка, която колегите му от прокуратурата биха могли да отстранят.