Целта на акцията на МВР е да се въведе ред в сектора.

На 24 януари четирима мъже, въоръжени с автомат „Калашников” и чук, обраха инкасов автомобил на "Easy Pay" в столичния жк "Слатина". Откраднатата сума бе 173 000 лева. По-късно разследващите обявиха, че са установени допуснати груби нарушения в дейността на инкасиращите. Парите били пазени без оръжие, а единият охранител дори не бил назначен на работа.

„Екипът на инкасо автомобила се спира от полицейски служител, показва му се картата през прозореца. Охранителят не е длъжен да отваря, независимо, че го спира полицейски служител, който му показва къде да го последва. След това в Районното полицейско управление се извършва цялата проверка”, обясни Камелия Кукева от Охранителна полиция.

В съответното РПУ, служители от Охранителна полиция ще гледат "под лупа" дали гардовете на инкасо колите имат професионална квалификация, въоръжени ли са, каква сума транспортират и дали автомобилът отговаря на изискванията за превоз на определената сума. В най-честия случай колите пренасят над 30 хиляди лева, което ги задължава да са бронирани.

От практиката досега най-често нарушенията са свързани с промяна на маршрута. Именно след такава промяна, инкасо автомобил бе обран край Ловеч и Севлиево на 11 април м.г. Тогава маскирани въоръжени мъже атакуваха колата на стария път от Севлиево за Ловеч, в района на с. Петко Славейково. Инкасото превозваше пари от банки във Велико Търново, Севлиево и Габрово. Официално откраднатата сума не бе обявена, но по неофициални данни става дума за около 2 милиона лева.

У нас около 2000 фирми с близо 100 хиляди души работят в сектора на охраната. Резултатите от проверката в цялата ще бъдат обобщени след не по-рано от месец.

Защо зачестиха паричните обири у нас? - Анкета