"След пет години криза крайната ни цел - да възстановим стабилността и растежа, и политическата ни воля отново са подложени на изпитание. Все още сме далеч от целта си. А с нарастващите всеки ден залози се намираме на кръстопът", заяви Лагард в реч в Ню Йорк.

"Политическите лидери трябва да определят и следват ясна пътна карта за завършване на работата, не просто с цел след пет или десет години, а за следващите седмици и месеци", заяви тя.

Лагард направи изказването си след заседание на управителния съвет на МВФ по доклада за одита на фонда за испанските банки, в който се казва, че те се нуждаят от поне 40 милиарда евро за издържане на влошаване на икономическата криза в Европа.

Европейският съюз още не е получавал искане от Испания за финансова помощ, заяви говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алтафаж, цитиран от ДПА. "Ако постъпи искане, необходимите инструменти съществуват и са в готовност да бъдат използвани съгласно приетите директиви", изтъкна Алтафаж.

Същевременно Франс прес предаде, че развитието на кризата в Гърция и Испания може да накара рейтинговата агенция Мудис да понижи оценката на редица страни в еврозоната.

По-конкретно, рискът от евентуално излизане на Гърция от еврозоната застрашава кредитните оценки на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания, но не се изключва поглед и върху добрите рейтингови държави като Германия, Франция, Австрия, Финландия, Люксембург и Холандия.