Министерството на здравеопазването предупреди, че новите валежи над страната може да уловят радиоактивни елементи от „Фукушима" 1 и да ги пратят през реките и язовирите в питейната вода, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Властите призоваха водопречистващите станции в страната да спрат вливането на дъждовни води и да покрият басейните си с платнища, за да защитят източниците на питейна вода от радиоактивния дъжд.

Столицата Токио и няколко околни общини обявиха миналата седмица, че са засекли радиоактивен йод в питейната вода и тя е опасна за бебета.

Силно радиоактивна вода е изтекла от сградата на втори реактор на АЕЦ „Фукушима” 1, съобщиха от компанията оператор на централата "ТЕПКО", съобщи АФП, цитирана от "Фокус".
Водата е открита в канавка, свързана с втори енергоблок. Нивото на радиация, излъчвано от течността, е повече от 1000 милисиверта в час.
Трябва да проверим дали водата може да достигне директно до морето, каза  представител на компанията.

Нивото на радиоактивен йод в морската вода край АЕЦ "Фукушима" 1 надвишава 1150 пъти допустимите норми, съобщи по-рано днес японската Агенция за ядрена безопасност. Според експерти на агенцията повишеното съдържание на радиоактивен йод 131 се дължи на продължаващите емисии на радиоактивни частици от 4 от общо 6-те реактора в електроцентралата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Още миналата седмица бяха отчетени високи нива на радиоактивни елементи в морето край централата.

Горивото във Втори реактор от АЕЦ "Фукушима 1" вероятно частично се е разтопило, но процесът е бил временен, заяви на пресконференция в Токио главният секретар на японското правителство Юкио Едано, предаде ИТАР-ТАСС.
Според Едано разтопеното гориво очевидно е влязло в контакт с вода, която после е попаднала в турбинната зала на Втори енергоблок и е станала източник на крайно висока радиация. Тя временно е влязла в контакт с разтопеното гориво.

Междувременно говорител на правителството разкритикува компанията "ТЕПКО" - оператор на "Фукушима" 1, за грешното отчитане на повишението на радиационните нива на вода във втори реактор на централата, предаде АФП. Той нарече погрешното отчитане "неприемливо", тъй като наблюдението на радиоактивността е главно условие за осигуряване на безопасност.

В неделя "ТЕПКО" заяви, че нивото на радиацията на пробите, взети от водата в подземието на турбинната зала на втори реактор, е 10 милиона над нормата. По-късно компанията коригира информацията, че е 100 хиляди пъти по-висока.