Компания ТЕПКО съобщи, че във водата, събрана в зданието, където се помещава турбината на Втори реактор, е измерена радиация 10 милиона пъти по-висока от нормалното равнище. Работниците са напуснали сградата, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО. Радиацията във водата на реактор 2 е отчела стойности от 1000 милисиверта на час - 10 милиона пъти по-висока от тази при нормална работа на централата. Открити се високи нива на цезий и други субстнации, които обичайно не би трябвало да се намират във водата. Има висока степен на вероятност да са повредени горивните пръти, е заявил говорител на компанията оператор ТЕПКО.
Вчера бе възстановено осветлението в този втори реактор на централата.

Данните за радиацията се базират на извършени измервания на входните филтри на централата, през които при нормален режим студената морска вода навлиза в турбинните зали на реакторите, за да охлажда затворените им циркулационни системи.

Хидехико Нишияма, високопоставен представител на агенцията, каза, че изтичането от резервоарите на реактора вероятно е било причината за високото равнище на радиацията във водата, събрала се в зданията на турбините. Радиокативната вода в централата попречи на работниците да възстановят охладителните системи.

Японската агенция по ядрена безопасност обвини ТЕПКО в много грешки, включително за предпазното облекло на работниците. Според нея кризата в централата може да продължи месеци, предаде Би Би Си.