Трудности има, но те са свързани с недооценяване на ролята и значението на Българската армия от 25-26 години насам. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР.

„27 години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база, с която се провеждат учения или трябва да работят или живеят българските военнослужещи. Има едно отношение към социалния статус на българските военнослужещи“, посочи Каракачанов.

Според него първата част от програмата за модернизация на армията е 3,52 милиарда лева.

Това се случва, защото хронично, 20 години, нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано за Българската армия, напротив – унищожавано е, не е поддържано и е гледано пренебрежително, коментира той.

„Аз смятам, че ние имаме ресурс, с много по-малко средства, в настоящия момент, ние да отремонтираме или поддържаме нашата техника. Ремонтирайки изтребителите МиГ-29, ние имаме възможност, вместо 8, да вдигнем във въздуха 15, но това означава ремонт и модернизация“, допълни вицепремиерът.

Според него не може само да се вглеждаме в това какво ново трябва да купим, а трябва много внимателно, в ролята на добър стопанин, да видим какво от техниката, с която разполагаме може да бъде модернизирано и използвано ефикасно.

„Въпреки недоимъка в Българската армия, българските военни се представиха много по-добре от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е по-високо, и техниката е много по-модерна“, коментира Каракачанов последното военно учение, в което участваха наши военнослужещи.

По думите му по отношение на терористичните опасности, нашите служби за сигурност работят много усърдно и са достатъчно компетентни.