Тръмп дал номера си и дори настоял да му звънят директно.

Подобна покана е необичайна, тя разбива дипломатическия протокол и повдига въпроси за сигурността, отбелязват световни агенции.

Запознати източници от Белия дом заявили пред американски медии, че Тръмп е призовал министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо и президента на Мексико Пеня Нието да му се обаждат на мобилния телефон.

По-късно източник от френското правителство посочи, че след срещата им в Брюксел Тръмп и неговият френски колега Еманюел Макрон са си разменили телефонните номера, но не уточни дали френският държавен глава ще се възползва от предложението.

Въпреки че е нещо нормално хората да си звънят един на друг, разговорите между световните политици са внимателно управлявано дело. Типичният дипломатически протокол предполага разговорите да се провеждат по сигурни телефонни линии, коментира изданието The Hill, цитирано от "Фокус". 

Неотдавна американският президент разговаря със световни лидери по време на две ключови срещи в Европа - на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Италия.

Тръмп и Меркел - "невероятни" отношения


Междувременно Белият дом даде висока оценка на състоянието на отношенията между Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел. Американското президентство ги окачестви като "невероятни" само часове след като Тръмп разкритикува остро Германия в Туитър за политиката й в областта на търговията и отбраната, предаде ДПА.

Германия и САЩ спорят също и за споразумението за климата, от което Тръмп може и да се откаже.

"Смятам, че самият президент откровено би определил отношенията си с Меркел като невероятни", каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Те се разбират много добре. Той изпитва голямо уважение към нея."

Спайсър заяви, че Тръмп гледа на Германия и Европа в по-широк план като на важни съюзници на САЩ и приветства призивите на Меркел Европа да поеме по-голяма роля в отбраната.

Меркел обаче каза и друго - че президентското управление на Тръмп е преобърнало традиционния европейски съюз със САЩ и че европейците трябва да вземат съдбата си в свои ръце.

"Президентът смята, че поемането от Европа и другите страни от НАТО на по-голям дял от товара ще бъде нещо положително за самите тези страни, за НАТО като цяло и за САЩ", каза говорителят на Белия дом, изтъквайки значението на проведените разговори на срещите на върха на НАТО и Г-7.

НА ФОКУС: Разривът между САЩ и Германия