Домашен арест е определен за Наско Курдов, Димитър Димитров и Милко Христов. На Николай Колев е наложена гаранция от 5000 лева.

Осемте митничари са обвинени за участие в организирана престъпна група, ръководена от Пламен Дренски.

След акцията стана ясно, че митничарите са вземали пари от български и чужди граждани. Събираните суми са били между 5 и 500 лв. В някои от случаите е имало директно изнудване, в други договорка с потърпевшите.

Над 30 служители на ГКПП Капитан Андреево попаднаха под ударите на специализираната операция. ГДБОП, отдел „Вътрешна сигурност” на МВР и Софийската градска прокуратура работиха по пресичането на порочната практика за изнудване на преминаващите през пункта – предимно спедиторски фирми.

Пред bTV софийският градски прокурор Николай Кокинов заяви, че става въпрос за "купища пари", разпределяни след приключване на смяната. По думите му "понякога се е касаело за контрабанда, понякога е кипял просто един тих рекет". Митничарите разпределяли „оборота” след смяна. Рушветите са взимани за прекарване на контрабандни и на забранени стоки.

Адвокатът на обвиняемите Елена Недева твърди, че това е поредното шумно рекламирано дело. "Митничарите са следващи след "Магистрална полиция" в Пазарджик и така нататък. Тези дела не мръднаха от момента на задържането, тоест целта много често е само да бъдат задържани определени лица, а не да се разследват и не да се доказват престъпления. Защо не попитате в Пазарджик и в Пловдив какво става с делата на "Магистрална полиция". От миналата година по тях не се работи. Откакто са задържани някои лица, не се работи. Аз се страхувам, че това може да стане и по това дело и то да представлява само един медиен балон", посочи Недева.

Тя изрази мнение, че шумотевицата за това дело е пряко свързана с предстоящия доклад на ЕК. Адвокат Недева съобщи в кулоарите на съда, че прокурорът Кирил Димитров не е представил всички материали по делото и като пример посочи, че в папките липсват разпитите на анонимните свидетели, предаде БНР.

По думите й, обвинението, укривайки материалите, не позволява на съда да извлече изводите за евентуалните извършени престъпления, като това се явява съществено процесуално нарушение.

Решението на Хасковския окръжен съд може да бъде обжалвано в тридневен срок в Пловдивския апелативен съд.