Това каза здравният икономист Аркади Шарков след разразилия се скандал между Кирил Ананиев и Камен Плочев. Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК, а реакцията на Касата бе, че министърът няма право да иска оставката на Плочев, тъй като той е избран от парламента.

"Единственият му контакт с парламента се извършва чрез министъра на здравеопазването", отбеляза Аркади Шарков и припомни, че причината за искането на оставката е желанието за актуализация на бюджета на НЗОК още в самото начало на годината.

Междувременно днес Камен Плочев отказа да подаде оставка, заговори за политически натиск и заяви, че не е направил нищо незаконно. Здравният икономист Аркади Шарков смята, че приоритетно трябва да бъде завършен проектът за Националната здравна информационна система.

Според икономиста чрез нея ще се подобри прозрачността.  "Много е важно Министерството на здравеопазването и НЗОК да решат проблема за остойностяването на лекарския труд. Близо сме до разговори за нещо подобно", каза още той.

"Не може законът да те задължава да приемаш всеки пациент и НЗОК да казва "Ще ти платим само до 39-ия пациент, другите 10 няма да ти платим, защото нямаме пари". Това е алогично. Лекарят не е социален работник и няма как да се грижи без пари за пациенти", подчерта Шарков.