"За да не остане съмнение, че изборните резултати ще бъдат манипулирани, оставката само на Михаил Константинов не е достатъчнa", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в изявление, разпространено от партийния пресцентър.

Според него е важен и въпросът дали Константинов остава член на Борда на директорите на "Информационно обслужване", след като подаде оставка като негов председател.
"Кога ще има заседание на Борда, което да вземе отношение по депозираната оставка? Имам тежки съмнения, че той остава на заден план, за да манипулира изборите", заяви още Станишев.

Той изрази недоумение защо и изпълнителният директор на фирмата Ивайло Филипов не е подал оставка.
"Това е все едно Бойко Борисов да си тръгне, а да остане Цветан Цветанов. Позицията си по темата съм казал преди повече от две седмици пред президента Росен Плевнелиев. Разбирам, че служебното правителство има да решава много задачи в кратък срок, но въпросът е от изключителна важност и не бива да бъде решаван частично", коментира още лидерът на социалистите.

Станишев добави, че не е работа на Константинов да се занимава с БСП, а да обърне внимание на срива на десницата и дали няма личен принос за това (Константинов подаде оставка заради изказване в подкрепа на ГЕРБ срещу БСП - б.р.). "Първо обаче да се самоопредели дали не е предпочел вече ГЕРБ пред десницата", заяви бившият премиер.  

Новата Тройна коалиция (БСП, ДПС и ДСБ) да не кадруват в "Информационно обслужване, настояха пък от ГЕРБ в позиция до медиите. Самият Константинов коментира след оставката си, че трите партии са оформили странна коалиция срещу него. БСП поиска оставката му, ДПС - премиерът да се намеси, а от ДСБ заявиха, че имат сериозни резерви към него заради изказванията му и настояха за граждански контрол в "Информационно обслужване".

"Уважаваме постъпката на проф. Константинов, който се е доказал като безспорен професионалист, авторитет и член на няколко централни избирателни комисии. През всичките тези години в работата си той не се е дискредитирал по никакъв начин и продължава да печели уважението на огромна част от българското общество", заявяват от ГЕРБ и изразяват надежда, че след като той подаде оставка, "най-после популистите от новата Tройна коалиция" да оставят изборните институции да си вършат работата. 

"Очевидно е, че някои политици отидоха твърде далеч, като се опитваха безуспешно да омаскаряват доказани експерти, за да оправдаят собствените си грешки и притесненията си от резултати на предстоящите избори. Категорично се обявяваме и срещу опитите на Сергей Станишев да кадрува в "Информационно обслужване" след оставката на проф. Константинов. Може би, Станишев се опитва да разчисти терена за връщането на Азер Меликов (шефът на "Информационно обслужване", докато Станишев беше премиер - б.р.) в него, на което от ГЕРБ категорично се противопоставяме, защото контрастът между проф. Константинов и Меликов е очевиден", се казва в заключение в извлението на ГЕРБ.

Преди дни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече посъветва журналистите да попитат Станишев: "На какво основание и на какви професионални качества беше назначен Азер Меликов – неговият изключително близък личен приятел, и не беше ли това подготовка и опит за манипулиране на изборите през 2009 г.” 

СДС изразява своята категорична подкрепа за личността на проф. Михаил Константинов и се обявява против опитите той да бъде компрометиран като човек и демократ, заявиха пък от синята партия.
"Срамно е, когато човек е обвиняван за евентуални бъдещи престъпления, без досега да е извършил такова. Това е връщане към Сталинизма. Срамно е дори да бъдат сравнявани, като професионални качества, личности като проф. Михаил Константинов и Азер Меликов", обявиха и от СДС. 

"Вероятно ГЕРБ ще бъде най-голямата партия в парламента, а след него БСП и малко след това ДПС. Като гледам, „Атака” влиза – толкоз. Това е, което може да се каже със сигурност. Всичко останало е възможно", заяви междувременно пред „Фокус” Михаил Константинов.
„Вместо да се дърлят и да се разправят, да вземат да се занимават със своите избиратели и с избори. ДПС има между 30 и 35 мандата и никой не може да му ги вземе. Хората имат железен електорат. Проблемът им е да си намерят съюзници”, добави професорът математик.
Според него новосъздадени организации и движения, могат да постигнат добър резултат на изборите, ако се обединят.