Американците се опасяват от плановете на джихадистите да свалят самолет, което може да доведе до закъснения за пътниците по летищата, пише британският в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 Това затягане може да внесе смут в плановете на пътниците и да предизвика хаос по летищата в момент, в който хората потеглят на лятна ваканция.

Американското правителство все още не е обявило официално какво има намерение да предприеме.

Телевизия Ей Би Си съобщи на 29 юни, че американски анализатори вярват, че крило от терористи в Сирия планира да атакува самолет, отправил се към Европа или САЩ. Разузнаването е разкрило, че за целите на заговора се разработват нови оръжия и се набират хора сред чужденците, сражаващи се понастоящем в региона.

Много от тези радикализирани чужди бойци имат европейски и американски паспорти и са отишли в Близкия изток, за да помагат на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" да създаде халифат, или пък са се присъединили към Фронта Ан Нусра, свързан с Ал Каида.

Запознат източник твърди, че за да се предотврати тази опасност, ще се въведат нови мерки за сигурност по летищата, в това число завишаване на проверките на произволен принцип, насочване на проверките към определен тип пътници или увеличаване на въоръжените въздушни шерифи.

ИДИЛ вече обяви, че ще се нарича Ислямска държава и че това наименование се отнасяло и за територията, която контролира в Ирак и Сирия от двете страни ирако-сирийската граница. Но планът на ИДИЛ е да установи ислямска държава из целия Близък изток, северна Африка и части на Европа до 2020 г., посочва в. "Дейли мейл".

Европейската част на плана на ИДИЛ за установяване на халифат включва Испания, която е била управлявана от мюсюлмани за 700 години до 1492 г. На други места в Европа ИДИЛ планира да поеме контрола върху Балканските държави, в това число Гърция, Румъния и България и дори да разшири територията си в източна Европа чак до Австрия.

Плановете за тези територии както изглежда се основават на границите на Австро-Унгарската империя отпреди Първата световна война, отбелязва британското издание.