Тя бе провокирана от изследването на словашката асоциация за разликата в качеството на едни и същи маркови продукти в различните европейски страни. Така например, бяха доказани твърденията, че "Кока-Кола", която се продава в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържа изоглюкоза, направена от царевица, а не от истинска захар, добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.

Меглена Кунева сподели, че словашката асоциация на потребителите е най-активната в Източна Европа, предаде БГНЕС.
"Съжалявам, че нямаме толкова гласовита българска асоциация. Ако знаем, че дадена стока е по-евтина, защото материалът, от който е изработена, е с по-ниско качество, е едно. Но тук става дума за стоки с един и същ етикет, но с различно съдържание. Такива производители трябва да бъдат санкционирани", категорична бе тя.

Според нея в сравнение с 2007 г. българите вече са по-активни в търсене на правата си като потребители, но все още не достатъчно. Бившият еврокомисар посочи като положителен пример за гражданско общество протестът срещу монополите, обединил 70 000 души.

Тя коментира и предстоящите през есента избори и отново повтори позицията си, че ако вземе решение да се кандидатира, няма да се обвърже партийно.
"Няма да бъда партийна кандидатура, не търся подкрепа от партии и не се срещам с партии. Срещам се с граждански организации по време на лекциите ми из страната. Ако реша, това ще бъде мое лично решение. Така че не бавя никого", бе категорична тя по повод факта, че все още никоя партия не е обявила официално своя кандидат.

По думите й институция като президентската не трябва да е партийна. И признава, че не е оптимист.

По-рано днес бяха представени резултати от социологически проучване, според което, ако Бойко Борисов се изправи срещу Меглена Кунева на балотаж, резултатът би бил 33 срещу 27 на сто в негова полза, но ако битката е между нея и Росен Плевнелиев тя би получила 30 на сто срещу 25% за него.

Коментарът на Кунева за АЕЦ "Белене" бе с една дума – негават (нов европейски термин в контекста на енергоефективността - бел. ред.) Това е спестяването на енергия, към което се стремят европейските страни, докато България се бори за увеличаването на енергията. Според Кунева един от големите ни минуси е, че сме загубили от поглед темата за енергоефективността.

Тя заяви, че в момента в България е в повратна точка и ситуацията прилича на началото на 90-те години, когато тръгнахме да се присъединяваме към ЕС.
"А сега трябва да знаем как да живеем в този ЕС, да си изясним какво искаме", каза още Меглена Кунева.