Така, ако Бойко Борисов се изправи срещу Меглена Кунева резултатът би бил 33 срещу 27 на сто в полза на Борисов. В такъв случай 35% не биха гласували.
Ако Кунева е срещу Росен Плевнелиев, тя би получила 30 на сто срещу 25 процента за Плевнелиев. 37 на сто са негласуващите в този случай.
В ситуация Меглена Кунева на втори тур срещу Цветан Цветанов, тя би получила 32 процента, а Цветанов - 20 на сто.

"Ако тръгна в посока, свързана с президентски избори, няма да бъда партиен кандидат. Не търся подкрепа от партии и не се срещам с техните лидери ", коментира междувременно в Русе Меглена Кунева, цитирана от бТВ. По думите й тя все още няма отговор дали ще се кандидатира за президент.

Според данните от проучването на "Галъп", направено между 31 март и 7 април сред 996 души,  Кристалина Георгиева продължава да води класацията за доверие към политици с 62% доверие. След нея с почти равни нива на одобрение - около 39%, са Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Георги Първанов. В първата десятка са и Меглена Кунева - 37%, Йорданка Фандъкова - 28%, Мирослав Найденов - 27% и Цветан Цветанов - 24%.
Георгиева обаче не може да се кандидатира, тъй като през последните 5 години не е живяла в страната, както изисква Конституцията.

Изследването на "Галъп" показва още, че електоралната подкрепа за БСП продължава да расте - сега с 3%, а ГЕРБ почти задържа нивата от март - 24-25%. Увеличението при БСП не е за сметка на ГЕРБ, от което социолозите си правят извода, че става дума за мобилизация на левия електорат, предаде "Фокус".

На въпроса - „Ако парламентарните избори бяха днес, за коя партия/коалиция бихте гласували?", отговорите очертават следната картина: ГЕРБ леко повишава резултата си спрямо предходния месец и остава на нива малко под 25%. БСП продължава повишаването на дела си с близо 3 пункта до малко над 20%. ДПС остава на нива от малко над 6%. Заявилите, че ще гласуват за коалиция между "сините" партии или поотделно за тях представляват дял от малко над 4%. "Атака" има малко под 3%, РЗС има малко над 1%, ВМРО – малко под 1%, НДСВ – също под 1%.

Близо 38% заявяват, че няма да гласуват.

Потвърждават се изводите от предходния месец, че ГЕРБ продължава да бъде партията с най-голям потенциален електорат, но електоралната й хегемония изглежда е свършила, сочат данните от изследването.

Според Андрей Райчев от "Галъп" БСП има два възможни модела на участие в изборите. Единият е традиционният - "на сребърния медал", тоест, когото и да издигне левицата, той отива на втори тур, но тогава не може да събере необходимата подкрепа, защото всички се обединяват срещу него, обясни Райчев. Другата възможност е левицата да заложи на центристка, а не на партийна кандидатура и така да обере центристкия вот. Тогава резултатите ще бъдат по-впечатляващи, но БСП ще има само подкрепяща роля.

Нагласите за кризата
Пикът на икономическата тревога у българите е преминал, но въпреки това негативните оценки и песимизмът остават на високи нива, сочи изследването на "Галъп", цитирано от БТА. 
След като през март отбелязахме чувствително повишаване на негативните оценки за собственото си материално положение и икономическото положение на страната, април носи известно успокоение, констатират социолозите.

През април делът на тези, които очакват влошаване на материалното положение на своето семейство през следващата година, намалява от 41 на 34 процента в сравнение с март.
Хората, които прогнозират повишаване на цените през следващите два-три месеца, са 81%, но пиковата стойност е през март - тогава са били 86 на сто. Очакванията за растяща безработица също са по-малки - 45% през април срещу 52% през март.