По-рано беше съобщено, че след като е установено, че старите хора са били държани под ключ, връзвани и упоявани с медикаменти, са извършени арести.

Това се е случило след няколкоседмчно разследване на заведението, официално предлагало специализирани грижи за стари хора, но вече е известно като "Хосписа на смъртта". Задържан е директорът на дома, както и полицай от столичното Девето Районно управление, който правил справки в масивите на МВР за имотното състояние на настанените.

Документиран е случай, при който 75-годишен мъж е бил упоен с „Диазапам” и откаран при нотариус в София. Там той бил принуден прехвърли имоти на фирмата собственик на хосписa в Елин Пелин - "Божи дар 82". Става дума за апартамент, гараж и магазин в центъра на Поморие, съобщиха bTV и Нова телевизия.

В началото на тази година Димитър Чешмеджиев прочел обява в пенсионерски вестник - оферта за гледане на старини срещу имот. Така бил настанен в хосписа, но започнали да му бият инжекции и да му дават много хапчета и при един от тези случаи бил измамен.

Престъпната схема с издевателство над възрастни хора излиза наяве преди 10 дни, когато възрастният мъж подава сигнал на телефон 112 и казва, че второ денонощие го държат под ключ.

Полицаите реагирали на сигнала пред дома били посрещнати от Бисер Докторов. Първоначално се представил като охранител, но по-късно станало ясно, че той е полицай от София.

В дома са настанени 26 души. Прокуратурата не открила никакви документи и договори, които да регламентират престоя им там.

Кметът на Елин Пелин признава, че разбрал, че в града има такъв дом едва преди дни. По данни на кмета от миналата година досега в този дом са регистрирани 9 смъртни случая.

Освен полицая Докторов, задържан е и управителят Бойко Стоянов. Районният съд днес остави и двамата за постоянно в ареста.

За 24 часа е била задържана и директорката доктор Йорданка Неферова, но се оплакала, че е получила световъртеж и е настанена в болница. Тя отрича всички обвинения.

Оказва се, че този дом за грижи за възрастни хора всъщност е на ръба на закона, не подлежи на контрол от нито една държавна институция и дори официално не е хоспис. 

Прокуратурата продължава разследването.