Според ръководителя на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид причините за смъртта на птиците не могат да бъдат установени на терен, а само в Централната ветеринарно-медицинска лаборатория в София.

Има вероятност пеликаните да са умрели от заболяване, от натравяне, заради пренаселеност на колонията.

По данни от резервата "Сребърна" в колонията са регистрирани 65 двойки птици.

Днес при проверката бе установено, че има излюпени млади пеликани. Служителите на резервата и местни хора твърдят, че досега не е имало такъв масов мор на птици.

Не е правена проверка в колонията на пеликаните, тъй като по време на "гнездовия период" птиците не бива да бъдат безпокоени.

Въведените в началото на тази година мерки против птичи грип няма да се отменят и наблюденията в резервата ще продължат.  Това обяви ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид, цитиран от БТА.

По данни от резервата на монитора на свързаната с колонията на пеликаните видеосистема от няколко дни са наблюдавани " бели неподвижни птици", за които се е предполагало, че са мъртви. Но до днес те не са били идентифицирани.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе съобщиха, че за случая е информирано Министерството на околната среда и водите.