Без деца няма семейство, според хърватски законопроект

stat
16:31  |  28 септември 2017 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Подобна дефиниция на семейството е ужасно дискриминационна Подобна дефиниция на семейството е ужасно дискриминационна
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Хърватски проект за Закон за семейството, който бе обявен за обществено обсъждане, още от първия ден предизвика ожесточени критики заради някои от разпоредбите.
Особено тази, която гласи, че "без деца няма семейство", предаде Танюг и БТА.

"По смисъла на този закон семейство се състои от майка, баща и техните деца; майка с дете или баща с дете, дори да не живеят заедно; и останалите роднини, които живеят с тях", се казва в текста на законопроекта.

Документът предизвика недоволството и на премиера Андрей Пленкович, който на заседание на правителството днес каза, че занапред нито един законопроект няма да се обнародва, преди да бъде координиран от компетентните институции.

"Подобна дефиниция на семейството е ужасно дискриминационна. Нима вече не сте семейство, ако детето ви е починало?", заяви депутатката Миланка Опачич, бивш министър.

Тя припомни, че Европейският съюз препоръчва семейството да не се дефинира със закон, защото в момента съществуват толкова различни семейства, че трудно могат да се обхванат с обща дефиниция.

Според адвоката Крунослав Олуич законопроектът дискриминира и еднополовите партньори, които имат деца от предишни бракове.

Той каза, че не е сигурен дали законопроектът е в съответствие с конституцията, но със сигурност противоречи на практиката на Европейския съд за правата на човека.
Последно в По света


Насилената Галина, която писа на Борисов: Измива си ръцете!

Не се надявам на Бойко Борисов, въпреки че му хвърлям ръкавица - измива си ръцете с натиска от подпиращите го на трона псевдопатриоти и синодалните "духовници".