В интервю за държавната телевизия РТС, цитирано от ТАНЮГ, сръбският президент е заявил, че нито едно решение, свързано с Косово, не може да бъде взето без съгласието на Сърбия и заради това, Косово все още не е загубено окончателно.

 Александър Вучич е заявил още , че вътрешният диалог, който той инициира, вече е дал  резултати, защото е довел гражданите до реално възприемане на ситуацията по отношение на Косово и Метохия.

"Не бих се борил по този начин всеки ден за него", заявява Вучич пред РТС, коментирайки някои от твърденията, че Косово е загубено.
Той припомня, че е бил най-решителен и безкомпромисен от всички сръбски политици, по отношение на Косовския проблем.

Вучич е отхвърлил твърденията, че с Могерини вече са подготвили текст на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Никакво решение не е възможно, нито  в ООН, нито в Европа, по отношение на Косово,  без съгласието и с участието на  Сърбия.  

Той е подчертал, че компромисното решение за Косово и Метохия ще бъде много трудно постижимо, но че той е готов да плати за политическата цена за това, за да "не се налага децата ни да се занимават с този въпрос".

Президентът е отхвърлил твърденията, че намирането на решение за Косово и Метохия е неизбежно, като е припомнил анекдота, че в Съединените щати неизбежно  е само плащането на данъци и  смъртта и, че в Сърбия дори плащането на данъци, за съжаление, не е неизбежно.

Вучич е посочил, че  има малък шанс да се намери компромисно решение и е допълнил: "Но аз съм готов да поема политическите негативи да гладувам  в желанието  нашите деца в бъдеще да се занимават с нещо друго, а не с този проблем.

На въпрос какво точно е имал предвид, споменавайки "трудни компромиси", Вучич е повторил, че това означава, че не могат албанците да получат всичко, а сърбите да загубят всичко.

Помолен да коментира, че е споменал за първи път членството на Косово в ООН и в замяна на какво би се съгласил с това, той е отвърнал, че никога не е предлагал това (членство на Косово в ООН в замяна на някакъв компромис), а че  други сръбски политици са автори на тази идея.

 "Косово не може да бъде прието в ООН, освен ако не сме съгласни с това, а ние никога няма  признаем независимо Косово", добавил е той.