Това става ясно от доклад на Европейската комисия за напредъка на тези страни към получаване на статут на кандидат-членки, предаде "Фокус".
Комисията препоръча Сърбия да има готовност да започне преговорите за присъединяване, когато бъде извършен прогрес в ключова област.
По отношение на политическите критерии в доклада се отбелязва, че Сърбия е отбелязала значителен прогрес.

Посочва се, че Белград има обширна законова и институционална рамка за прилагането на закона и защита на човешките права и малцинствата. Ключови законодателни елементи са били приети в последните месеци, съобразено с европейските стандарти в области като избирателното право, финансирането на политическите партии и отношенията между парламента и независимите регулаторни органи.

Докладът посочва, че страната предприема процес по преразглеждане, който цели да реагира на първоначални дефицити при преназначаването на съдии и прокурори

Сърбия трябва да бъде похвалена, че е достигнала напълно задоволително ниво спрямо сътрудничеството с Международния наказателен съд за Бивша Югославия. Като цяло Сърбия е изпълнила всички 46 искания на съда в Хага за предаване на подсъдими.

След първите резултати, постигнати в диалога с Косово, се очаква Сърбия да се ангажира отново и да постигне бързо споразумения навреме. Сърбия също ще трябва да постигне още значителен прогрес в подобряване на отношенията с Косово и в изпълнението на прагматични и устойчиви решения за улесняване на живота на хората.

По отношение на икономическите критерии за установяване на функционираща пазарна икономика Сърбия е постигнала голям политически консенсус за основите на пазарна икономика.
Страната е успяла да поддържа макроикономическа стабилност по време на глобалната икономическа криза. 

Чуждестранните директни инвестиции са започнали да се възстановяват през 2011 г. Въпреки постепенното икономическо възстановяване обаче безработицата остава висока.  

Според ЕК, Македония успешно продължава да изпълнява политическите критерии и е готова да започне преговори за членство. Страната е постигнала известен напредък в сферата на правосъдието и публичната администрация. В същото време се подчертава, че са нужни още усилия за гарантирането на ефективното прилагане на съдебната и административната реформа, борбата с корупцията и свободата на изразяване в медиите.

Диалогът между правителството и опозицията трябва да бъде заздравен, за да се гарантира гладкото функциониране на институциите. 

В доклада се отбелязва, че слабостите във върховенството на закона продължават да пречат на правилното функциониране на пазарната икономика. Ефективността на публичната администрация все още е ниска. 

ЕК препоръчва започване на преговори с Черна гора за членство в ЕС. Подгорица трябва да консолидира усилията си за борба с корупцията и организираната престъпност и да гарантира пълното прилагане на антидискриминационното законодателство. 

Черна гора е изправена пред значителни предизвикателства за приемането и прилагането на нужното законодателство, за да гарантира изпълнение на изискванията в ключови сфери като социалната политика и заетостта, регионалната политика, екологията, конкуренцията и финансовия контрол, свободното движение на стоки, защитата на интелектуалната собственост, земеделската политика, сигурността на храните, рибарството, правосъдието, свободите и сигурността.

В доклада на ЕК за напредъка на Косово пише, че Прищина продължава своите усилия за хармонизиране на законодателството си с европейските стандарти, но остават проблеми, свързани с неговото прилагане. Диалогът между Белград и Прищина се е провеждал в като цяло конструктивен дух до септември.

От Брюксел настояват, че е важно косовските власти да започнат обширна програма за жителите на Северно Косово. Докладът отбелязва, че изборите в Косово са били белязани от сериозни пропуски и твърдения за нарушения. Капацитетът на публичната администрация остава слаб. Полицейските и съдебните власти трябва да се активизират в борба с организираната престъпност и корупцията, които остават основни проблеми.

Настоява се, че са нужни значителни реформи и инвестиции, за да може в дългосрочен план икономиката да се справи с натиска на конкуренцията и пазарните сили в рамките на ЕС.

ЕК смята за преждевременно предоставянето на Албания на статут на кандидат. "През 2010 г. ЕС установи 12 ключови приоритета, които страната трябва да изпълни, за да започне преговори за присъединяване. Въпреки че беше постигнат напредък в някои от тези области, Комисията не може да препоръча приемането на по-нататъшни стъпки по отношение на Албания", съобщи пресслужбата на ЕК, предаде АФП, цитирана от БТА.

Преговорите за присъединяване на Хърватия приключиха в края на юни, като се очаква страната да стане член на ЕС на 1 юли 2013 г.