Президентът и министър-председателят се включиха в церемонията по откриването на последния участък от „Марица“ - от Оризово до Димитровград - Лот 1.

С 31,4-километровата отсечка завърши цялостното изграждане на автомагистралата – от връзката й с АМ „Тракия“ до гранично контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“,

Плевнелиев се наложи да изчака Борисов, който пристигна от Несебър.  На тържеството бяха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и строителите на магистралата, предаде БГНЕС.

Премиерът каза само, че чакаме тази магистрала от 35 години, "а те са я построили само за 5 години" и отново каза, че за 2 часа и половина софиянци могат да ходят да пият кафе в Истанбул.

След това всички официални гости прерязаха лентата, а премиерът отстъпи правото си да пререже лентата на малко момиченце, дъщеря на един от строителите, като му каза:

"Когато пораснеш и отидеш да пиеш кафе в Истанбул, да знаеш кой е направил тази магистрала."

Борисов не пропусна да подчертае, че резултатите на ГЕРБ са видими и, че това, което са обещали, са го изпълнили.

От 60-те години до 2009 г. са построени общо 420 км магистрали, докато през последните 6 години по амбициозната програма за модернизиране на България бяха изградени над 360 км магистрали, заяви Плевнелиев.

Това е само началото. На дневен ред са други три магистрали – по „Струма" се работи бързо, по „Хемус“ се прави всичко възможно за старт на програмата за нейното завършване. Така е и със Софийския околовръстен път, включително София-Калотина“, посочи още президентът и апелира институциите да продължат ускорената модернизация на националната инфраструктура.


През 2009 г. беше поет ясен ангажимент за три готови магистрали – „Люлин“, „Тракия“ и „Марица“. И този ангажимент беше изпълнен. България трябва да продължи напред със същата скорост и ефективност“, подчерта още държавният глава.

Борисов по-рано преряза и друга лента - на разширената и модернизирана най-голяма пречиствателна станция по Черноморието - в Равда.

Магистралата

Проектът за Лот 1 на АМ "Марица" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на договора е близо 160 млн. лв.

Със средства от оперативната програма са построени общо 65,62 км. На 28 май т.г. бе пуснато движението по Лот 2 от Димитровград до Харманли с дължина 34,22 км.

АМ „Марица“ е третата изцяло завършена магистрала след „Тракия“ и „Люлин“. Общата й дължина е около 117 км.