"Странното е, че това се случва пред ВСС като някакъв пърформанс, някаква сценка. Извенете, но това е стилът на мафията. Ваш колега направи аналогия с "Кръстникът" - с отрязаната конска глава. Обществото, ако остане овчедушно и не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат тези атаки. Наивно е да мисля, че няма да бъдат насочени към семейството ми и мен лично, дори защо не, ако някой смята, и с физическо отстраняване, защото аз ще продължа да говоря”, каза Панов пред Нова телевизия тази сутрин.

Висшият магистрат подчерта, че това се случва на високо ниво - срещу държавен служител, а  е останало незабелязано - нямаше полиция, а главичките бяха оставени на земята демонстративно.

Това премина всякакви граници на нормалност. Институциите трябваше да реагират, а те отново не реагираха. Това са хора, които не застанаха с лицата си, а с маски”, коментира още той.

Панов коментира и искането, което направиха с петима членове на ВСС за проверка на срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Мнозинството в кадровия орган не се съгласи на такава.

„Цацаров отказа да отговори на ВСС за нерегламентираната си среща с Гергов и Дончев. По този начин обществото се задоволи единствено и само с неговата оценка на това какво се е случило. По този начин главният прокурор се постави над закона и етичните правила. Оттук нататък мафията може да се чувства спокойна и безнаказана. Казусът вече е приключен и следващото нещо е пропагандата да си свърши своята работа”, каза още Панов.

Според него е нужна спешна законодателна промяна, която „да спре обожествяването на главния прокурор”.

„Когато един главен прокурор има безгранична власт, това няма как да не доведе до изкушенията на властта”, подчерта председателята на ВКС.

Цачева не би провела среща в офиса на бизнесмен

Междувременно новият правосъден министър и бивш председател на парламента Цецка Цачева коментира, че тя лично не би провела среща с бизнесмени в личен офис.

"Лица, които заемат високи постове и представители на бизнеса, които са имена, трябва да се срещат по кабинетите и в това няма нищо ненормално, но тези срещи трябва да са регламентирани", добави Цачева, която беше категорична, че никога не би отишла в ЦУМ.

Кутев: Проблемът е, че от тази среща няма следи

„Проблемът на тази среща е, че те са се видели, без да има следа от разговорите им, освен техните собствени интерпретации. Ако тази среща беше направена в кабинета на Цацаров, така както трябва, тогава има следа и всички знаят защо са отишли и какво са говорили. Това е проблем на главния прокурор”, коментира в същото време и депутатът от БСП Антон Кутев.

Той подчерта, че в момента, в който Георги Гергов е станал проблематичен за политическото пространство и за имиджа на БСП, е бил освободен от Изпълнителното бюро (всъщност беше принуден да подаде оставка - б.р.).

"Никой няма да застане зад него, ако е направил нещо нередно”, подчерта Кутев.