Това показва национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 1-7 август сред 1060 пълнолетни граждани чрез пряко интервю.

Мнението на всеки втори от анкетираните е, че това решение е правилно, тъй като "всички трябва да са равни пред закона". Най-много привърженици има този акт сред работещите, частните собственици, младите и средни възрастови групи от големите областни градове и София. 34 на сто от симпатизантите на БСП и 33% от тези на Синята коалиция също са "за" подобна стъпка от страна на правителството.

21 на сто от участниците в изследването обаче оценяват като негативно взетото решение заради опасността от поскъпването на горивата, а други 26% виждат в него предизборен ход, без реално значение за "Лукойл". Най-силно е разпространена тази теза сред симпатизантите на РЗС (54 на сто) и БСП (43 на сто).

Медийният отзвук и дискусиите около това решение не водят до промяна в общото отношение към правителството, което се запазва на нивата от месец юни. Предприетите стъпки се отразяват обаче позитивно на рейтинга на министър-председателя Бойко Борисов, който бележи ръст от 4% и така отново положителните оценки за дейността му вземат превес на над негативните.
Така е и при финансовия министър Симеон Дянков, чийто рейтинг се покачва с 8 на сто.

И в средата на лятото икономиката и доходите продължават да бъдат сред най-силните страхове на българите, но като все по-важен фактор за оценката на управлението и на възможните алтернативи започва да се очертава финансовата стабилност на страната.

В момента митниците обжалват решението на съда, с което беше спряно отнемането на лиценза, а през това време рафинерията продължава да работи под контрол.