Това обяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия и добави, че в телефонен разговор президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов лично се е извинил за създадените проблеми.
Премиерът лично е разпоредил спирането на лиценза на "Лукойл Нефтохим", след среща с Дянков и Ваньо Танов.
Министър Трайков е научил за това в последния момент и дори бил учуден за назначаването му начело на кризисния щаб за ситуацията на пазара на горива.

"Ние имаме един план и той се състои в това: борбата със сивата икономика и с контрабандата на гориво изисква всички да имат необходимите измервателни уреди, да е свързано това с НАП и митниците. Година и половина след приемането на наредбата всички да имат такива уреди, "Лукойл" нямат част от уредите". "Ако не се изпълни всичко това, се отнема лицензът. Темата вече е в съда. Просто те трябва да се приведат в ред", заяви Борисов.

Според премиера до началото на декември "Лукойл" ще се справят, ще успеят да сложат всички измервателни уреди.
"В сряда имах разговор с Алекперов, на който присъстваха Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Човекът ни се извини заради забавянията. Увери ни, че в края на септември ще се направи инвестицията от 1 милиард".

Относно отношенията си с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев Борисов каза, че Златев лъже на карти.
"Като има три карти от една боя и казва терца. Но искам да кажа, че личните отношения никога не се свързват, когато държавата е по-важна, поясни Бойко Борисов. Той обяви, че се е обадил на Златев, да го поздрави с новородената му дъщеря, но отношенията им вече явно са развалени.

Според премиера грозна инсинуация са слуховете, че Цветан Цветанов и Симеон Дянков имат спорове помежду си относно спрения лиценз на "Лукойл". Дянков не е присъствал на заседанието на МС, когато се е разисквал лицензът, а Цветанов само попитал, защо лицензът е отнет преди да бъдат попълнени резервите с гориво на МВР.