"Бяхме 950 души на борда, включително между 40 и 50 деца и 200 жени. Трафикантите заключиха хората в трюмовете и им попречиха да напуснат кораба", цитира ДПА бангладешеца, който бе пренесен с хеликоптер до болница в италианския град Катания, където разказа за трагедията пред прокурор.

По-рано италианските власти съобщиха, че според оцелели на кораба е имало 700 души. Асошиейтед прес посочва, че не е ясно дали един и същи оцелял е съобщил за 700, а след това за 950 души.

Италианската брегова охрана не е потвърдила броя на бежанците, но съобщи, че 20-метровият риболовен кораб е можел да пренесе няколкостотин души, предаде АФП, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

ЕС свиква спешна обща среща между министрите на вътрешните и на външните работи днес следобед в Люксембург след поредната трагедия с имигранти. Заседанието в Люксембург е с начален час 16 ч. българско време. То ще започне след редовната месечна среща на външните министри от ЕС.

Премиерът на Италия Матео Ренци призова тази седмица да се свика извънредна среща на лидерите на ЕС по темата, а председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че обмисля такъв ход.

"Трагедията от миналата нощ е брутално напомняне, че са необходими смели мерки за справяне с растящата криза с имиграцията", подчерта гръцкият еврокомисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейският съюз се нуждае от спешен план за справяне с растящата хуманитарна криза с мигрантите в Средиземно море, призова гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс и БТА.
 
В телевизионно изявление Ципрас подчерта, че е необходимо това море да не бъде повече гробница, а страните от Южна Европа - склад за човешки души.
 
Той настоя предложеният от него спешен план да предвижда конкретна подкрепа за средиземноморски държави като Гърция и Италия, които понасят основната тежест на имиграционната криза.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи снощи призив към международната общност да сподели бремето на приемане на бежанците при тази криза.

Страните от Европейският съюз трябва да споделят отговорността за имиграцията, заяви пък ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, пише френският в. "Монд".

Корабокрушението в нощта срещу неделя с риболовен кораб, натоварен с мигранти, е най-голямото, което Средиземно море познава, отбелязва вестникът и припомня, че от 1 ноември миналата година спасителната операция "Маре нострум", която Италия поде през октомври 2013 г., беше заменена с операция "Тритон" под егидата на европейската агенция Фронтекс.

Критикувана за цената си (9 милиона евро на месец на сметката на Италия), за обема на вложените средства (флота от десетки кораби, обслужвани от 900 души, способна да стигне на 172 мили от италианския бряг), "Маре нострум", според някои политици, насърчаваше имиграцията, тъй като прекосяването на морето стана по-сигурно.

През 2014 г. в Италия пристигнаха 170 000 имигранти. Въвеждането на "Тритон" беше прието с облекчение от италианските власти. С по-скромно финансиране (бюджет от 2,9 милиона евро на месец, предоставян от Европа) и средства за обслужване (два самолета, хеликоптер, седем кораба и 65 души персонал) ролята й се свежда до наблюдаване на границите.

Спасяването не е неин приоритет. Корабите не прехвърлят границата от 30 мили от брега. "Монд" цитира висш представител на Световната организация по миграциите Флавио Ди Джакомо, според когото трябва да се върнем към система, подобна на "Маре нострум" - становище, споделяно и от говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Карлота Сами, която казва, че спешно трябва да се задейства операция "Маре нострум" - Европа, гарантираща адекватни спасителни мерки.

Любопитна гледна точка към темата има водачът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, изразена пред Би Би Си. Той обвинява премиера Дейвид Камерън и бившия френски президент Никола Саркози за военната операция през 2011 г., която е дестабилизирала Либия и е довела до масова миграция.